van ompt naar iopt

In deze IoPT-basis opleiding krijg jij een gedegen theoretische inleiding in de Identity oriented Psychotrauma Theorie (IoPT) van Franz Ruppert en ga jij onderzoeken wat de kwaliteit van jouw eigen interne systeem is en maak je kennis met jouw gezonde delen, jouw overlevingsdelen en jouw afgesplitste delen die van traumatiserende aard zijn.

Voor iedereen die zichzelf meer wil begrijpen. Duidelijk is dat er in deze IoPT-opleiding gewerkt wordt aan heling van jezelf, waardoor jij verandert en partnerrelaties ook gaan veranderen omdat er een meer intense verbinding kan ontstaan.

De opleiding IoPT-basis is een stap voor iedereen die:

 1. wil werken aan de heling van zichzelf
 2. zich het op deze wijze werken met coachees op deze manier eigen wil maken.

Heb je een vraag over Werken met IoPT?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Informatie

In deze 9-daagse werk jij op een procesmatige wijze aan de heling van jezelf en daarnaast krijg je een gedegen theoretische onderbouwing van de methodiek aangeboden. We maken gebruik van een interactieve zelfresonantie methodiek waardoor jij op een diepe laag kennis maakt met:

 1. je eigen interne delen zodat je zicht krijgt op je overlevingsstrategieën, je afgesplitste delen en je uiteindelijk meer gezond potentieel van jezelf kunt vrijmaken.

We zijn allemaal voortgekomen uit een moeder en opgegroeid in een gezin van herkomst. En die situatie is voor ons allemaal anders geweest, we hebben die beginsituatie allemaal anders beleefd. Ook jouw broer en zus, als die er zijn, hebben een totaal andere beleving. Enkel en alleen omdat moeder mogelijk de zwangerschap anders beleefd heeft en er andere gebeurtenissen tijdens de zwangerschap hebben plaatsgevonden. Die beleving van de zwangerschap van onze moeder heeft een groot effect op ons: tijdens de zwangerschap worden we als baby als het ware gemarineerd in haar beleving. Alle emoties van onze moeder zijn onze emoties: we zijn compleet één met haar. En daar ligt het begin van onze reis naar het leven en in het leven. We nemen vanuit die prenatale periode al heel wat imprints mee de wereld in. Soms geven we in de baarmoeder, zonder dat we dat beseffen,  al delen van ons zelf op. Daar begint heel vaak al een symbiose met onze moeder die voor ons van destructieve aard is.

Daarnaast komen we, als we die reis in de baarmoeder tot een goed einde gebracht, hebben in een gezin terecht waarin mogelijk mama en papa getraumatiseerd zijn. Onbewust nemen wij als kind hun trauma’s over. Dit kan van generatie op generatie doorgaan. Trauma’s en ziekten zijn soms ook van meergenerationele aard of verbonden met emotioneel heftige gebeurtenissen uit ons eigen leven die traumatiserend van aard zijn.

Traumatisering betekent dat een deel van ons zich afsplitst, het traumadeel,  en dat andere delen, de overlevingsdelen zich manifesteren. Dat kunnen we in gedrag waarnemen: we vechten of vluchten, dissociëren gemakkelijk of rationaliseren. Allemaal acties om in ieder geval het gevoel uit te schakelen. En zo komen we uit bij opstellingen van het verlangen ook wel Identity oriented PsychoTrauma begeleiding (IoPT) genoemd.

Afsplitsing van een deel van onszelf komt voor als we in een situatie belanden, en dat kan zeer plotseling geschieden of van langdurige aard zijn, die gepaard gaat met soms heftige emoties. Die emoties kunnen zo sterk zijn dat we die niet kunnen verwerken. De enige oplossing om voort te leven is dan afsplitsing, samengaand met vervorming van de gebeurtenis (het mooier maken dan het is) of zelfs verdringing (het compleet in het onderbewuste verdwijnen van die gebeurtenis).

Franz Ruppert gebruikt de volgende indeling voor gebeurtenissen die deze afsplitsing kunnen veroorzaken:

 1. Trauma of identity
 2. Trauma of love
 3. Trauma of sexuality
 4. Trauma van daderschap naar jezelf

Met behulp van opstellingen kunnen cliënten hun eigen waarheid gaan ontdekken en uiteindelijk de afgesplitste delen weer  integreren.

 1. Lees hier meer over de opstellingen van het verlangen volgens de IoPT methodiek
 2. Lees hier meer over de achtergrond van klassieke Systemisch Werk.

Programma

Je onderzoekt gedurende deze 9 dagen de kwaliteit van de relaties van de delen in jezelf met behulp van Opstellingen van het verlangen. Als er een verlangen in jou aanwezig is, heb jij kennelijk in de externe wereld nog geen vorm kunnen geven aan dat verlangen, mogelijk heb je dus een verlangen onderdrukt of draag je een verlangen met je mee dat niet van jou is. Als dat helder wordt krijg je meer inzicht in jezelf.

Basis systemisch Werken 2

Het kan ook zijn dat een verlangen geuit wordt door een afgesplitst deel. Opstellingen kunnen er dan toe leiden dat afgesplitste delen geïntegreerd worden en jij uiting kunt geven aan jouw verlangen.

In onderstaand filmpje vertelt Gabor Mate hoe groot de pijn is die we in ons leven kunnen oplopen. Uit onderzoek blijkt dat we soms zelfs in de baarmoeder al geconfronteerd worden met de pijn die onze moeder met zich meedraagt. Als we opgroeien voelen we de pijn, maar in dat geval weten we niet eens dat het de pijn van onze moeder is. Wij ontwikkelen gedrag om de pijn te ontwijken: elke verslaving is daar op gebaseerd. Het goede nieuws is dat de meeste mensen in staat zijn een gezonde autonomie te ontwikkelen en gesteund door anderen kan er uiteindelijk gekeken worden naar de pijn en kan er heling optreden. Dit is een voorbeeld van traumaheling.

Dan ben je in staat een nieuwe gezonde relatie op te bouwen met jezelf en de personen uit jouw systeem van herkomst. Het kan er toe leiden dat sommige personen wat meer op afstand komen te staan; dat allemaal omdat het voor jou gezonder is. Het vraagt van je dat je voortdurend het evenwicht zoekt tussen autonomie en verbinding.

In deze IoPT-opleiding  onderzoek jij zelf de impact die de relaties op jou als individu, op jouw eigen systeem heeft en maak jij contact met jouw verlangen en om daar vorm aan te geven.

Praktisch

 • Duur: 9 dagen, van 9.30 uur tot 16.30 uur in 4 blokken van 2 dagen en 1 afsluitende dag.

 • Kosten: € 1.450, incl. lunch en materiaal. Herhalers ontvangen een korting van 25%.

 • Groepsgrootte: minimaal 6 en maximaal 12 personen

 • Trainers: Machteld Licht, Toon de Boer en als het ingepland kan worden als gasttrainster Margriet Wentink.

  Machteld en Toon hebben beide veel ervaring met het systemisch werk en het werken met de meergenerationele psychotraumatiek. Wij hebben onze opleidingen gevolgd bij het Hellinger Instituut, Phoenix, Interakt en Franz Ruppert&Marta Thorsheim. Daarnaast hebben we onder andere workshops gevolgd bij Ursula Franke, Judith Hemming, Marianne Franke, Mathias Varga von Kibed, Daan van Kampenhout , Eelco de Geus, Bert Hellinger en Margriet Wentink.

Resultaat

 • je bent in staat om een meer reële en voor jou gezonde relatie met de leden van jouw systeem van herkomst op te bouwen.

 • jij hebt helder hoe jij getraumatiseerd bent geraakt en je kunt jezelf helen en je hebt helder hoe jij kunt voorkomen deze trauma’s aan jouw kinderen door te geven.

 • je kunt een meer diepgaande relatie met jezelf en jouw partner opbouwen, omdat jij je bewust bent van de triggers die het trauma activeren en uiteindelijk zullen die triggers geen vat meer op je krijgen.

 • je zult meer levensenergie krijgen omdat trauma’s niet meer onderdrukt hoeven te worden.

Agenda’s

Bekijk voor elke locatie de informatiedagen en cursusdata. Je kunt elke cursusdag en informatiedag importeren in je digitale agenda. Maak ook gebruik van de handige routebeschrijving optie!

INFORMATIEAVONDEN

Evenement afgerond

WERKEN MET IoPT - 18.2

Evenement afgerond

WERKEN MET IoPT - 19.1

april 2019

23apr09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

24apr09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

WERKEN MET IoPT - 19.2

september 2019

10sep09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

11sep09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

oktober 2019

08okt09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

09okt09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

november 2019

12nov09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

13nov09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

december 2019

03dec09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

04dec09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

17dec09:3017:00Werken met IoPT09:30 - 17:00 Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee, 14 Almen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reviews cursisten

Tweets