In de opleiding Basis Systemisch Werken ga jij jouw relaties in verschillende contexten onderzoeken en verdiepen, waardoor er een gevoel van warme verbondenheid ontstaat op een diep menselijk niveau. Voor iedereen die zich dieper verbonden wil voelen met zijn of haar relaties in de meest letterlijke zin van het woord. Het kan daarbij gaan om relaties tussen familieleden, geliefden en collega’s. Of tussen leerkracht en leerling, leidinggevende en medewerker en coach of therapeut en cliënt. De opleiding BSW is ook een opstap voor iedereen die:

 1. wil werken aan de heling van zichzelf
 2. zich het systemisch werken of coachen wil eigen maken.

Heb je een vraag over Basis Systemisch Werken?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Informatie

In deze 5-daagse cursus maak je op een procesmatige wijze kennis met:

 1. het systemisch werk, gebaseerd op het werk van Bert Hellinger en de klassieke wijze van opstellen en coachen daarmee.

Met betrekking tot de klassieke manier van opstellen kunnen we zeggen dat het familiesysteem het meest krachtige systeem is dat er is en dat iedereen deel uitmaakt van zo´n systeem. Vanaf onze geboorte zijn we gebonden aan regels die bewust en onbewust gelden in ons specifieke systeem. We horen erbij en hebben een eigen plek in de rangorde; kortom we zijn deel van de familieziel. Een familiesysteem heeft een onbewust collectief geweten, dat ervoor zorgt dat rollen altijd ingevuld worden en er over generaties een balans in geven en nemen ontstaat. Soms vraagt dit van kinderen en kleinkinderen dat ze daarvoor onbewust offers brengen. En dan gaat het systeem, je kunt ook zeggen onze eigen loyaliteit, tegen ons werken. We zitten in een destructieve relatie m.b.t. het systeem of dierbaren uit dat systeem.

En op dit snijvlak van loyaal blijven aan het systeem of jezelf losmaken en aan het invullen van jouw eigen leven beginnen, zit voor ons het onderscheid tussen de klassieke en ook waardevolle wijze waarop de methodiek van Bert Hellinger werkt en de wijze waarop Franz Ruppert met zijn opstellingen van het verlangen werkt.

 1. opstellingen van “ het verlangen” gebaseerd op het werk van Franz Ruppert, een methode waarmee jijzelf de destructieve verbondenheid met het oorspronkelijke familiesysteem inzichtelijk maakt en kunt helen.

Vaak zijn die offers die het systeem of onze loyaliteit van ons vraagt zo groot dat ze destructief zijn voor ons eigen leven.  Het vraagt van ons als kind (meer) emotionele afstand te nemen van die mensen die ons zo dierbaar of vertrouwd zijn en die ons niet helemaal konden geven wat wij als kind nodig hadden. Deze tekorten of trauma’s uit ons eigen leven zullen we eerst moeten helen, voordat we een volwassen relatie met onze vader en moeder kunnen hebben.
Daarnaast kunnen onze ouders ook getraumatiseerd zijn en onbewust  hun trauma’s aan hun kinderen overbrengen of kinderen nemen onbewust de trauma’s van hun ouders over. Dit kan van generatie op generatie doorgaan. Trauma’s en ziekten zijn soms  ook van meergenerationele aard (OMPT) of verbonden met emotioneel heftige gebeurtenissen uit ons eigen leven die traumatiserend van aard zijn.

Traumatisering betekent dat een deel van ons zich afsplitst, het traumadeel, en dat andere delen, de overlevingsdelen zich manifesteren. Dat kunnen we in gedrag waarnemen: we vechten of vluchten, dissociëren of rationaliseren. Allemaal acties om in ieder geval het gevoel uit te schakelen. En zo komen we uit bij opstellingen van het verlangen ook wel Opstellingen op basis van Meergenerationele PsychoTraumatologie (OMPT) genoemd.

Met behulp van opstellingen kunnen cliënten hun eigen waarheid gaan ontdekken en uiteindelijk de afgesplitste delen weer  integreren.

 1. Lees hier meer over de opstellingen van het verlangen volgens de OMPT methodiek
 2. Lees hier meer over de achtergrond van klassieke Systemisch Werk.

Programma

Je onderzoekt gedurende deze 5 dagen de kwaliteit van relaties die voor jou belangrijk zijn met behulp van korte en lange opstellingen. Hierdoor krijg je meer inzicht in de relaties met de personen uit het systeem waarvan jij onderdeel bent. Ook ontdek je waarom bepaalde relaties kwalitatief niet aan jouw wensen voldoen. Je ziet de verstrikkingen die daarbij een rol spelen en kunt deze oplossen.

Omdat je familiesysteem al je relaties beïnvloedt, is de opleiding Basis Systemisch Werken erop gericht om jou de realiteit van de relaties met de personen van dit systeem van herkomst te laten zien.

Dan ben je in staat een nieuwe gezonde relatie op te bouwen met de personen uit jouw systeem van herkomst. Het kan er toe leiden dat sommige personen wat meer op afstand komen te staan, dat allemaal omdat het voor jou gezonder is. Het vraagt van je dat je voortdurend het evenwicht zoekt tussen autonomie en verbinding.
In de BSW onderzoeken we de kwaliteit van de systemische  relaties meer met behulp van de klassieke opstellingsmethode en doen we verkenningen t.a.v. het “opstellen van het verlangen”

In de Werken met OMPT onderzoek jij zelf de impact die de systemische relaties op jou als individu, op jouw eigen systeem, heeft.

Praktisch

 • Duur: 1 losse dag en twee blokken van twee dagen, van 9.30 uur tot 16.30 uur

 • Kosten: € 750, incl. lunch en materiaal. “Herhalers” ontvangen een korting van 25%.

 • Groepsgrootte: minimaal 6 en maximaal 12 personen

 • Trainers: Machteld Licht en Toon de Boer. Beide hebben veel ervaring met het systemisch werk en het werken met de meergenerationele psychotraumatiek. Wij hebben onze opleiding gevolgd bij het Hellinger Instituut, Phoenix en Interakt. Daarnaast hebben we onder andere workshops gevolgd bij Ursula Franke, Judith Hemming, Marianne Franke, Mathias Varga von Kibed, Franz Ruppert, Daan van Kampenhout, Eelco de Geus, Bert Hellinger en Margriet Wentink.

Resultaat

 • je bent in staat om een meer reële en voor jou gezonde relatie met de leden van jouw systeem van herkomst op te bouwen.

 • je ontdekt je eigen plek en neemt die meer en meer in.

 • je ziet in wat geven en nemen inhoudt en hoe belangrijk de balans daartussen is.

 • jij hebt helder hoe jij getraumatiseerd bent en hebt helder hoe jij kunt voorkomen die aan jouw kinderen door te geven.

 • je kunt een meer diepgaande relatie met jouw partner opbouwen, omdat jij je bewust bent van de triggers die het trauma activeren.

Agenda’s

Bekijk voor elke locatie de informatiedagen en cursusdata. Je kunt elke cursusdag en informatiedag importeren in je digitale agenda. Maak ook gebruik van de handige routebeschrijving optie!

INFORMATIEAVONDEN

Evenement afgerond

BASIS SYSTEMISCH WERKEN

Evenement afgerond

Abonneer je op onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reviews cursisten

Tweets