Je bent welkom om deze opleiding in te stappen als je minimaal de Master Practitioner NLP bij ons hebt gevolgd of elders een gelijkwaardige opleiding hebt gedaan.
Deze opleiding die een volledig jaar in beslag neemt, bestaat uit 12 dagen, 2 avonden plus een certificatiedag.

Heb je een vraag over de opleiding persoonlijk begeleiden?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Wij bieden een basis aan van zes dagen waarin we werken aan de eerste beginselen die nodig zijn om je als coach of begeleider te ontwikkelen. Het gaat om kennis, vaardigheden en om bewustwording van de do’s en don’ts van een persoonlijk begeleider. Onze focus ligt op het ontwikkelen van een gezonde coachende attitude. Jouw eigen ontwikkeling als beginnend begeleider/coach staat binnen deze opleiding centraal en daarnaast geven we je informatie en tools die je kunt inzetten.

In het eerste gedeelte van de opleiding komen de volgende thema’s aan de orde:

1: Contact en contract. Binnen welk frame ga jij wel of niet aan het werk? Met welke afspraken of voorwaarden?

2: Interventies en kaders. Welke kaders zet jij in en hoe integreer je die binnen het traject? Wanneer kies je voor welke interventie? Hoe leer je in te spelen op dat wat er is?!

3: Overdracht en tegenoverdracht. Je wordt je bewust van de projecties van je coachee en je eigen “zwakke” plek die je als projectie naar je toe kunt krijgen.

Hoe werk je hiermee?!

4: Systemische interventies. 1 op 1 werken met systemische dynamieken.

5: Afronding en afhechting. Je ontdekt jouw passende wijze van een coachtraject afronden. Is het ook echt klaar voor jou? Wanneer neem je afscheid? En hoe dan?

Na het eerste gedeelte zorgt elke cursist/deelnemer ervoor dat hij/zij een coachee heeft waar een aantal sessies mee gewerkt kan worden gedurende een periode van maximaal een half jaar.

In het tweede gedeelte van de opleiding gaan we ons meer richten op specialisaties en toevoegingen die wij aanvullend vinden voor elke coach of begeleider. Je komt jezelf tegen als je jezelf inzet als mens en als ‘tegenover’ in de begeleiding van een ander en dat vraagt reflectie en inzicht, telkens opnieuw.

In het tweede gedeelte komen daarom de volgende thema’s aan bod:

6: Hoe werken de karakterstijlen in een coachtraject? Welke stijlen harmoniëren en welke botsen juist? En wat niet te doen bij de ene stijl wat net wel passend kan zijn bij een andere karakterstijl.

We gaan uit van een basiskennis van de karakterstijlen volgens Alexander Löwen. Bij ons zijn die aan de orde gekomen in het tweede en uitgebreider in het derde jaar.

7: een dag met speciale aandacht voor rouw en verlies. Dit thema, een verliestrauma, speelt vaak onder een vraag en wij besteden hier speciaal aandacht aan.

8: werken op de rand van….. het herkennen van een vervorming van de psyche ook wel psycho-pathologie genoemd. Wanneer zijn gedragingen en patronen dusdanig ongezond of destructief zodat we spreken van psychische stoornissen.

Het herkennen van de reikwijdte van jouw mogelijkheden is belangrijk en gezond. We besteden hier met een externe trainer een dag aan waarin je leert symptomen te herkennen en erkennen.

9: Intervisie en supervisie. Deze dagen krijgen jij en je mede-deelnemers aandacht voor het traject dat jij met jouw coachee loopt. We gaan bezig met dat wat jij inbrengt en wat zich aandient binnen jouw coach-traject en waar je van wilt leren.

10: we organiseren twee avonden met elk een afzonderlijk thema.

De ene avond met als thema voeding en gezondheid wordt verzorgd door Marthe Sliedrecht van gezondheidszaak de Binorm in Zutphen.
De andere avond met als thema stress en de gevolgen van stress, wordt verzorgd door Jim Townhill van Hanzechiropractie in Velp.
De avonden horen bij de cursus. De data zullen tijdig worden gecommuniceerd.

Op een laatste dag voor de certificatie worden alle losse eindjes bij elkaar gebracht. We ronden af als groep en alles kan ter berde gebracht worden. Eventueel wordt er nog een losse avond aan toegevoegd als blijkt dat we tijd te kort hebben.

Dag 13: certificatiedag.  Je werkt  max een uur en een kwartier met een cliënt die jouw mede-deelnemer heeft meegebracht, waarin je verschillende vaardigheden laat zien en gebruik maakt van tenminste 1 interventie. Ook maak je die dag op basis van de intake, de grote lijnen van een behandelplan.

Doelgroep

 • mensen die in hun werk gebruik maken van begeleidingsvaardigheden of die dat van plan zijn om dat te gaan doen

 • de deelnemers hebben minimaal de Master practitioner NLP afgerond bij Licht en de Boer. (of je hebt een vergelijkbaar kennis- en vaardighedenniveau)

 • ook als je niet van plan bent om individueel te gaan werken met coachees, dan is deze opleiding uitermate geschikt om jezelf als mens verder te ontwikkelen

 • voor trainers van groepen is het in onze visie noodzakelijk om in ruime mate te beschikken over coachvaardigheden. Deze opleiding vormt bij ons de basis van onze trainersopleiding.

Aandachtspunten

 • het verdient aanbeveling om naast of voor deze opleiding de BSW en OMPT-opleiding te volgen, waardoor jouw innerlijke groei toeneemt en dus vergroot jij de interventiemogelijkheden als begeleider

 • binnen de opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een coachee

 • je werkt het hele jaar met een buddy, iemand die jij op de voet volgt en ondersteunt en vice versa

Organisatie

De trainingsdagen staan m.u.v. de eerste dag gepland op donderdagen van 09.30 – 17.00 uur
Voor de data en tijden, zie de agenda.

Kosten

Deze 14-daagse training met een doorlooptijd van 1 kalender jaar loopt van oktober 2016 tot oktober 2017 en kost € 2100

Daarbij is inbegrepen:

 • de cursusmap

 • een video-registratie en -analyse van 1 begeleidings sessie

 • de individuele begeleiding van de trainers van Licht&deBoer

 • de dagverzorging incl. een lunch

Agenda’s

Bekijk voor elke locatie de informatiedagen en cursusdata. Je kunt elke cursusdag en informatiedag importeren in je digitale agenda. Maak ook gebruik van de handige routebeschrijving optie!

Certificering

Per onderdeel krijg je een deelcertificaat. Als alle modules doorlopen zijn, wordt op individuele basis de certificatie aangevraagd.

Opleiding persoonlijk begeleiden Almen 2017

Evenement afgerond

Abonneer je op onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reviews cursisten

Tweets