Voor iedereen die zich wil bekwamen in het toepassen van de systemische uitgangspunten in diverse andere contexten: waarbij jij als begeleider of opsteller systemische interventies leert uit te voeren.

Voorwaarde: de cursist moet over voldoende basiskennis van het systemisch werken beschikken en moet stappen in zijn/haar eigen proces hebben gezet, dit alleen om te voorkomen dat je als begeleider en opsteller bezig bent jouw projecties in andere systemen uit te werken.

Heb je een vraag over de vervolgopleiding systemisch werken?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


In deze vervolgopleiding systemisch werk ligt de nadruk, anders dan bij de basisopleiding, op het leren toepassen van allerlei vormen van systemisch werk: het leiden van korte en langere opstellingen, het voeren van systemisch coachgesprekken, het inzetten van systemisch werk bij intervisie en supervisie, het toepassen van systemisch werk in scholen en andere organisaties etc.

Werken met systemen is ontstaan uit het werk van Bert Hellinger met familiesystemen. Het familiesysteem is het meest krachtige systeem dat er is en iedereen maakt deel van zo´n systeem uit. Vanaf onze geboorte zijn we gebonden aan de regels die bewust en onbewust gelden in ons specifieke systeem. We horen erbij en hebben een eigen plek in de rangorde; kortom we zijn deel van en zijn de familieziel. Een familiesysteem heeft een onbewust collectief geweten, dat ervoor zorgt dat rollen altijd ingevuld worden en er over generaties een balans in geven en nemen ontstaat. Soms vraagt dit van kinderen en kleinkinderen dat ze daarvoor onbewust offers brengen.

Lees hier meer over de achtergrond van Systemisch Werk.

Programma

 • familiesystemen

 • organisaties

 • onderwijs en gezondheid

 • 1 op 1 coaching

Waarbij we voortdurend gebruik maken van de verschillende opstellingsvormen en andere uitingen van het systemisch werk. Als de tijd het toelaat komen er in overleg met de cursisten een aantal thema’s aan de orde.

Resultaten

Naast de persoonlijke processen die ongetwijfeld verdiept worden, krijg je een stevige basis aangereikt waaruit je kunt putten als jezelf op een systemische wijze aan de slag gaat. Er wordt op een systemische wijze gewerkt, realiseer je dat opstellingen slechts een vorm van systemisch werken is. Je leert ook hoe je systemisch kunt coachen, hoe je de uitgangspunten van het systemisch werk kunt inzetten als je naar een organisatie kijkt etc. Uitgangspunt is en blijft dat jij op een diep niveau contact kunt maken met het systeem dat de ander bij zich draagt en dat je indien dat gewenst is in dat systeem op een zeer respectvolle wijze interventies uitvoert al of niet met behulp van opstellingen.

Praktisch

 • Duur: zes blokken van twee dagen, van 9.30 uur tot 16.30 uur en een driedaagse van Eelco de Geus.

 • Kosten: € 2300 incl. lunch en materiaal. “Herhalers” ontvangen een korting van 50%.

 • Groepsgrootte: minimaal 10 en maximaal 18 personen

 • Groepsgrootte: minimaal 10 en maximaal 18 personen

 • Trainers: Toon de Boer en Machteld Licht.
  Zij hebben veel ervaring met het systemisch werk. Ze hebben opleidingen gevolgd bij o.a. het Hellinger Instituut en hebben afzonderlijk en/of gezamenlijk   workshops gevolgd bij Ursula Franke, Judith Hemming, Marianne Franke, Mathias Varga von Kibed,  Bert Hellinger, Eelco de Geus, Franz Ruppert.
  Vaste gastrainer: Eelco de Geus is m.i.v. 2013  een gasttrainer binnen de VSW.

Agenda’s

Bekijk voor elke locatie de informatiedagen en cursusdata. Je kunt elke cursusdag en informatiedag importeren in je digitale agenda. Maak ook gebruik van de handige routebeschrijving optie!

Vervolgopleiding Systemisch Werken

Er zijn op dit moment nog geen data bekend.

Evenement afgerond

Abonneer je op onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reviews cursisten

Tweets