Nadine Burke Harris, kinderarts en oprichter van het Center for Youth Wellness, heeft een onderzoek gedaan naar de relatie tussen “ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen”. In haar boek met dezelfde titel doet ze daar verslag van.
Het onderzoek is gebaseerd op de data die Felitti en Anda verzameld hebben tussen 1995 -1997 onder leden van verzekeringsmaatschappij Kaiser in San Diego en omvatte ruim 17.000 deelnemers.
ACE categorieën
De jeugdervaringen van de deelnemers werden gecategoriseerd in zogenaamde ACE categorieën: Adverse childhood experiences.
ACE = ingrijpende jeugdervaring waarvoor de volgende categorieën zijn ontworpen door Felitti en Anda:
- emotioneel misbruik (herhaaldelijk)
- fysiek geweld (herhaaldelijk)
- seksueel misbruik (contact)
- fysieke verwaarlozing
- emotionele verwaarlozing
- drugsmisbruik in het gezin (leven met een alcoholist of een drugsgebruiker)
- een psychische aandoening in het gezin (depressie, psychisch ziek of zelfmoordpoging)
- een moeder die gewelddadig werd behandeld
- een scheiding of relatiebreuk van de ouders
- crimineel gedrag in het gezin (bv een gezinslid dat in de gevangenis zat)
Iedereen die een ervaring had meegemaakt uit één van deze categorieën, kreeg voor elke categorie 1 punt. Op die manier kon er een relatie gelegd worden tussen de vroegkinderlijke ervaringen en het krijgen van gezondheidsproblemen.
67% van de deelnemers aan dit Amerikaanse onderzoek had minimaal 1x een ervaring in 1 categorie. Hoe hoger iemands ACE-score, hoe groter het risico voor zijn/haar gezondheid.
Bijvoorbeeld: iemand met 4 of meer ACE’s had een 2x zo grote kans op een hartaandoening of kanker en 3,5 keer zoveel kans om COPD te krijgen als iemand met geen enkele ACE.
Impact van ingrijpende jeugdervaringen
Dit toont aan dat alle ingrijpende jeugdervaringen (als ze niet worden behandeld) –van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing – veranderingen kunnen veroorzaken in je hormonaal-, zenuw- en immuun-systeem. Het heeft impact op je reactie op stress en je vatbaarheid voor ziekte en kunnen een blijvend effect hebben op je gezondheid. Zo kunnen zij bijvoorbeeld het risico op hartaandoeningen en longkanker verdrievoudigen en je levensverwachting met twintig jaar verminderen. En dit is niet iets dat alleen in oorlogsgebieden of bij extreme armoede gebeurt.
Je lichaam gebruikt ziekte en pijn als een signaalfunctie zodat je gaat begrijpen wat er aan emotionele pijn diep van binnen bij jou leeft.
IoPT
De aanpak, IoPT, die wij gebruiken helpt je om meer rust en ruimte te ervaren zodat je mogelijk te weten komt waar de fysieke pijn mee te maken heeft. Je leert met meer mededogen naar jezelf te kijken.
Op 11 en 12 juni aanstaande kun je weer deelnemen aan onze workshop “De taal van het lichaam”. In deze terugkerende workshop gaan wij samen onderzoeken:
- wat de relatie is tussen jouw fysieke klachten en de relaties en ervaringen in jouw jeugd.
- welke relaties jou de meeste stress opgeleverd hebben en waarvan de stress nu nog steeds in jouw lichaam aanwezig is.
- welk signaal jouw lichaam met dit symptoom afgeeft.
Een workshop die je meer rust, kracht en energie laat ervaren!
Heb je interesse, kijk dan voor meer informatie op onze website.
Hier kan je de TED Talk bekijken waarin Nadine Burke over haar onderzoek vertelt.