Oordelen: goed/fout denken

Het sluipt er zomaar in. En op een bepaald moment worden we wakker en worden we ons bewust van het feit dat we oordelen en soms veroordelen.

Als we oordelen creëren we twee kampen: mensen die in hetzelfde kamp zitten zijn de medestanders, en mensen met een andere mening krijgen het stempel tegenstander. Beide kampen zijn overtuigd van het eigen gelijk en proberen macht over de andere partij te krijgen.

 

Voorbeelden

Deze dynamiek zal bij iedereen zo langzamerhand wel duidelijk zijn: gevaccineerden tegenover de ongevaccineerden; medestanders van de Oekraïners tegenover medestanders van de Russen; Trump-aanhangers tegenover Biden-aanhangers; de ene supportersgroep tegenover de andere groep; pesters tegenover slachtoffers; aanhangers die geloven in de effecten van CO2 op het klimaat en de menselijke verantwoordelijkheid daarin en de mensen die dat allemaal maar lariekoek vinden enz. enz. Allemaal uitingen van een dader-slachtoffer-dynamiek waaraan ook overheden meedoen.

 

Ontstaan

Hoe komt het dat we oordelen? Waarom is het zo moeilijk te accepteren dat een ander, ik zou haast zeggen per definitie, een andere mening heeft. Een andere beleving van de werkelijkheid.
Naar mijn mening komt dat doordat onze identiteit te klein is: de Ik-sterkte is te gering. We hadden verwacht dat mama en papa onze zouden ondersteunen, daar hebben we ook om gevraagd. Maar dat is niet gebeurd. We zijn ons steeds meer als “afgewezen” gaan voelen.

En dan proberen we controle en macht te krijgen over de situatie waarin we leven, door ons aan te sluiten bij mensen die er net zo overdenken en ons te omringen met materie en titels waarmee we ons identificeren.

 

Hoe stop je dit?

In de eerste plaats is het in onze ogen belangrijk waar te nemen wat jij aan het doen bent: een stuk bewustwording dus. Word je maar bewust hoe vaak en snel je oordeelt. En vraag je dan af waarom je dat nodig hebt.

Een ander die een andere mening heeft, hoef je niet te overtuigen. Maar stel eens vragen, wordt ontzettende nieuwsgierig zodat je erachter kunt komen waarom iemand anders zo denkt als hij/zij denkt. Dat ben je in staat tot echte communicatie.

Communicatie gaat niet om te leren overtuigen, communicatie gaat over leren om contact maken met een ander. Over vragen stellen en nieuwsgierig zijn/worden.
Dan leer je begrijpen waarom iemand een andere mening heeft. En jij mag/kunt je eigen menig houden. Juist door pluriforme meningen krijgen we een maatschappij of organisatie die sterker wordt.

Ook op andere terreinen werkt dit zo, bijvoorbeeld in de akkerbouw: juist door verschillende gewassen naast elkaar te telen, worden de gewassen sterker en hoeven we minder in te grijpen door middel van gewasbestrijding. Daar noemen we dat biodiversiteit.

Wil jij jezelf beter leren kennen? Jezelf eens onder de loep nemen, eens zien en onderzoeken wie jij bent, waar je behoeftes liggen en waar jij gelukkig van wordt?

Kom eens praten op een informatieavond en ontdek eens hoe wij elkaar kunnen versterken.

De informatieavonden zijn tussen 19.30 –  21.30 uur in Almen. Deze avonden zijn laagdrempelig en vrijblijvend en bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wijze waarop wij werken.

Je vindt de data en meer informatie hier op onze website.

 

Toon de Boer

Toon de Boer