Verwachtingen: het klinkt zo mooi: in verwachting zijn.
En het ideale plaatje is dat we allemaal hopen dat zo’n klein mensje in wording uit liefde tussen een vrouw en een man ontstaat. En over deze zin, met al zijn implicaties alleen al kan ik inmiddels wel een boek schrijven.
Nieuw leven vraagt aandacht
Ik richt mij nu op het woord “verwachting”. Verwachting is een actief iets en is iets anders dan afwachten. In het oosten van het land zeggen we vaak: kieken wat het wordt. En daar zit nu net de bottleneck. Nieuw leven, of het nu een mensenkind is, een plantje, een huisdier of een idee, vraagt aandacht. Nieuw leven groeit met aandacht, liefde en zorg. Dat creëert betrokkenheid, laat, een relatie ontstaan tussen de initiatiefnemer, de schepper, en dat wat ontstaat, het schepsel. Het vrouwelijk principe ontvangt dit en laat dit nieuwe leven groeien, en biedt het kans zich te ontvouwen. Het schepsel wordt als het ware gedragen en gevoed door het vrouwelijke principe wat mogelijk maakt dat er iets nieuws ontstaat.
Het vrouwelijke principe
Als kleine jongen heb ik dit meegemaakt. Mijn ouders hadden een mooi stuk land met groentetuin en een kippenhok met kippenren. Eens in de zoveel tijd kocht mijn vader bevruchte eieren en die werden dan in een broedkist gelegd: de warme lampen schenen erop en dan elke dag kijken en controleren wat er gebeurde. Ik meen mij te herinneren dat de eitjes dan gingen barsten zo rond dag 30/35. Die broedkast kan ik nu achteraf zien als het vrouwelijke principe. Net zoals de groentetuin, moeder aarde, het vrouwelijk principe vormgeeft. Als schepper, de tuinman, hoef je er alleen maar met je aandacht bij te zijn en te zorgen dat het groeiproces veilig en goed verloopt.
Eenzelfde aandacht als de tuinman mag een jonge vader voor zijn vrouw en kind hebben: zorgen dat de zwangerschap in alle veiligheid en rust kan verlopen. Dat is aandacht hebben voor het ontstaan van nieuw leven. En dat heet in verwachting zijn.
De aandacht die vanaf het begin gewenst is, dient voort te duren. Ook na de geboorte van het kindje moet er aandacht zijn voor kind en moeder. Vooral ook voor het kind, omdat het allesbehalve zelfstandig is. Je wordt als een zeer afhankelijk wezentje geboren en bent dus totaal afhankelijk van het gedrag dat je ouders naar jou toe vertonen.
Verwachtingen en zelfvertrouwen
Werd er door de ouders op jouw signalen van onvrede gereageerd? En hoe werd daarop gereageerd: consistent en consequent? Want dan leer je al vroeg dat een hulpvraag altijd beantwoord wordt. Wat een zelfvertrouwen levert dat op.
Maar wat als de reactie van de ouders op jouw hulpvragen niet adequaat was. Wat is er dan in jou gebeurd? Kwam je in verzet en krijste je, of gaf je dat aandacht vragen op een bepaald moment op? Ook die hele vroeg imprint heeft dus een giga impact op gedrag dat je later vertoont.
Verwachtingen en verlangen
In onze IoPT-opleidingen, korte workshops of een langere basisopleiding van 10 dagen, ga jij onderzoeken waar door jou niet gewenst gedrag vandaan komt en of er een relatie is met de vroege kindertijd. Als we dit vertalen in gewoon Nederlands: bindingsangst en verlatingsangst hebben altijd iets te maken met deze periode in je leven. En welk verlangen leeft er in jou met betrekking tot deze twee uitersten? Het goede nieuws is dat die ongewenste gevoelens en gedragingen te repareren zijn.
Kijk een rond op de website wat wij aanbieden bij Licht & de Boer.