Zonder hiërarchie: de maatschappij van de toekomst

Deze (Duitstalige) video van een gesprek met Gerald Hüther is een mooie aanvulling op het artikeltje over “oordelen”. In dit interview geeft hij aan dat “the way out” gevonden kan worden als we leren af te zien van hiërarchie.

 

Hiërarchie

Deze (Duitstalige) video van een gesprek met Gerald Hüther is een mooie aanvulling op het artikeltje over “oordelen”. In dit interview geeft hij aan dat “the way out” gevonden kan worden in het leren af te zien van hiërarchie.

Zolang er hiërarchie is, zijn er machtsposities en oordelen, en veroordelen we personen. En laten we ook erkennen dat we duizenden jaren lang een vorm van hiërarchie nodig hebben gehad om te overleven. Er was en is in de meeste maatschappijen en organisaties nog steeds een verschil tussen de bestuurders/leidinggevenden en de inwoners/medewerkers op de werkvloer. Vroeger was dat verschil tussen deze twee groepen nog groter. Mijn vader bijvoorbeeld sprak lovend over ‘mijnheer de directeur’ van de fabriek waar hij werkte en waar mijn grootvader gewerkt heeft,

 

Tweedeling

Het gevolg van zo’n maatschappelijke tweedeling is dat de inwoners/medewerkers vooral moeten gehoorzamen. Je hoeft je geen zorgen te maken over toekomst en pensioen: er wordt voor je gezorgd.

Vaak is het moeilijk om van de onderlaag in de bovenlaag terecht te komen. Dat vraagt heel veel doorzettingsvermogen. Het nadeel van deze hiërarchische insteek is dat er veel potentieel van mensen in die onderlaag onbenut wordt gelaten.

 

Ontwikkelingen

Door ontwikkelingen in de wereld, groeien we heel snel naar een maatschappij waarin kennis en informatie een machtig wapen is geworden. En die kennis is voor iedereen in dit internettijdperk toegankelijk. Dat vraagt een andere aansturing van de maatschappij en organisaties. We moeten toegroeien naar een hiërarchie-loze maatschappij waarin ieder de kans neemt zijn/haar eigen leven vorm te geven. Dat te doen waar je zelf gelukkig van wordt.

Dat heeft uiteraard ook effect op onze innerlijke beleving. We worden meer uitgedaagd om er achter te komen waar we zelf gelukkig van worden en welke bijdrage je aan deze wereld en met name aan de omgeving en mensen om je heen wilt geven.

Dat vraagt dat we veel liefdevoller met onszelf dienen om te gaan. Dan moet je de emotionele tekorten zelf opvullen. Waarna je kunt gaan ontdekken waar je echt gelukkig van wordt. Wat jij gaat delen en wat jij gaat geven aan de omgeving.

 

Luister maar eens naar het verhaal van Gerald Hüther:

 

Lees hier ook eens onze Meest Gestelde Vragen of kijk bij onze opleidingen.

Toon de Boer

Toon de Boer