IoPT - Verdieping 1

Begeleiders vaardigheden
IoPT-processen

Als je de IoPT-basis gevolgd hebt, kan er in jou het verlangen ontstaan om zelf ook als begeleider cliënten te gaan helpen met deze resonantiemethodiek in combinatie met de IoPT-theorie.
Of jij wilt als therapeut of familie-opsteller aan het eind van de IoPT-basis opleiding jouw vaardigheden uitbreiden. Zodat jij zo leert omgaan met de IoPT-theorie dat er recht gedaan wordt aan de autonomie-ontwikkeling van de cliënt in samenhang met de theorie.

Daartoe hebben we een tweetal trajecten ontwikkeld:

 1. het werken met cliënten in een 1-op-1 setting
  we starten met een 2-daagse als basis en daarna is er een terugkom blok van 2 dagen die een intervisie karakter heeft
  De eerste 2-daagse is ervaringsgericht: als cursist ga je zelf cliënten begeleiden. Leren door doen is hierbij ons motto. Hierbij pas je hier in een kleine setting de resonantie methodiek toen en leer je het proces te mentaliseren m.b.v. de IoPT-theorie.
 2. het werken met cliënten in groepen
  Dit traject start met 4 blokken van 2 dagen, gevolgd door 3 terugkomdagen die een intervisie-achtig karakter hebben.
  De 8-daagse is gericht op het leren omgaan met cliënten, resonanten en andere aanwezigen in kleine en grote groepen, het toepassen van de resonantie methodiek en het mentaliseren van het proces op basis van de IoPT-methodiek.
  Als deelnemer ga je aan het werk als begeleider in kleine en grotere groepen.
  Een stevige basisopleiding die vooral ook bedoeld is om je een attitude eigen te maken die past bij het IoPT-werk.

Uitgangspunt voor beide opleidingen

Het is essentieel te begrijpen wat de IoPT-theorie inhoudt. En wat daaruit voortkomend de basisattitude van de begeleider moet zijn.
IoPT is bedoeld om de afgesplitste, verloren gegane delen of de niet tot ontwikkeling gekomen delen van onze identiteit te ontmoeten en te integreren, waardoor het gezonde deel van onze psyche groter wordt.  In andere woorden: daardoor neemt de autonomie van de hulpvrager toen. Van dat interne proces bij de cliënt, van herkennen, erkennen en integreren mogen we getuige zijn en wij mogen dat begeleiden.

Als begeleider heb je de taak een omgeving te creëren die ondersteunend is voor de cliënt om dit werk te kunnen doen. Jij bent onderdeel van die omgeving en kunt met jouw gedrag dit kwetsbare proces supporten of afbreken. Vandaar dat wij voortdurend aandacht besteden en blijven besteden aan de attitude van de begeleider.

Kijk bij de tabbladen “1-op-1 setting” en “groepen” voor meer informatie over beide opleidingen.

Werken met cliënten in een 1-op-1 setting

Om in een 1-op-1 setting met een cliënt te kunnen werken komt er veel op de persoon van de begeleider aan. Ben jij als persoon in staat om je cliënt een bedding te geven? Een bedding die zorgt voor voldoende veiligheid zodat de cliënt zijn/haar werk kan doen. Durf jij je cliënt te ontmoeten met al dat wat de cliënt meebrengt en dat zonder oordeel?

Daar werken in onze opleiding 1-op-1 werken met de IoPT-methodiek. We starten met een 2-daagse als basis en daarna is er een terugkom blok van 2 dagen. Dagen die een intervisie karakter hebben.

De eerste 2-daagse is ervaringsgericht: als cursist ga je zelf cliënten begeleiden. Leren door doen is hierbij ons motto. Hierbij pas je in een kleine setting de resonantie methodiek toe en leer je het proces te mentaliseren met behulp van de IoPT-theorie.

Werken met cliënten in groepen

Om als startend begeleider met de IoPT-theorie en de Interactieve ZelfResonantie (IZR) in een groep te gaan werken, vormt een prachtige uitdaging. Laat je er vooral niet door afschrikken.

Naast de cliënt met zijn haar hulpvraag/verlangen, heb je nu ook nog met andere mensen te maken die specifieke aandacht verdienen. Een hele klus.
In de opleiding ervaar je hoe je zo’n proces voor jezelf kunt managen. Door te starten met kleinere groepen doe je ervaring op en werken we toe naar grotere groepen, waar jij als begeleider mee gaat werken.
Alle vaardigheden en attitudes waar we in de 1-op-1 opleiding ook al over spraken, mag je nog meer in jezelf ontwikkelen.

We zetten deze opleiding stevig in:

 • basis een 8-daagse opleiding van 4 x 2 dagen
  • 4 dagen met door jezelf georganiseerde kleine groepen
  • 4 dagen met groepen met een vrije inschrijving
 • afgesloten met 4 terugkomdagen waarop er ook super/intervisie mogelijkheden zijn

Duur

 • Het werken in 1-op-1 setting: Begeleiding 1-op-1
  2 basisdagen met 2 dagen super/intervisie
 • Het werken in groepen: Begeleiding in groepen
  4 blokken van 2 dagen en 4 terugkomdagen

Groepsgrootte

De grootte van de groep is voor ons bepalend voor de kwaliteit van de opleiding. In beide opleidingsgroepen is het maximaal aantal deelnemers: 8

Voorwaarde

Je hebt minimaal de IoPT-basis doorlopen. En je geeft blijk het eigen proces te blijven supporten.
Kom je van een ander opleidingsinstituut of denk je een voldoende theoretische basis te hebben in combinatie met een daarop gestoelde attitude, neem dan contact met ons op over deelname.

Certificering

Beide opleidingen worden afgesloten met een bewijs van deelname/certificering.

Begeleiders

In alle trainingsdagen bestaat de begeleiding vanuit Licht en de Boer minimaal uit twee begeleiders: Toon de Boer en Daniela Depau.

Kosten

 • Het werken in 1-op-1 setting: €675
 • Het werken in groepen: € 1.995

Locatie

Landgoed Ehzerwold
Hoogenkampzaal
Ehzerallee, 14 Almen

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring
Nieuwsbrief*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

TRAINERS

Toon de Boer

Toon de Boer

Krijna Klopman

Krijna Klopman

Hanneke Leijdekkers-ter Horst

Hanneke Leijdekkers