IoPT Basis

IoPT BASIS

IoPT zelf-resoantie

Je hebt allemaal weleens last van gedrag van anderen en van de reactie daarop van jezelf. Je wordt ergens door getriggerd en reageert anders, vaak heftiger, dan je eigenlijk zou willen. Je schrikt er zelf van en het heeft effect op je omgeving. Het laatste wat je wilt is dat jouw ongewenste gedrag negatieve invloed heeft op je relaties met anderen.  Het kost jou en de mensen om je heen energie.

Als we het over ongewenst gedrag hebben dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Je aanpassen aan de behoeften van anderen en daarmee jezelf tekortdoen
 • Voortdurend in symbiose willen zijn met een ander
 • Bang voor ruzie en conflicten; dus houd jij je mond maar
 • Geen grenzen aangeven m.b.t. wat jij wilt
 • Eigenlijk helemaal niet zo goed weten wat jij wilt en waar jij behoefte aan hebt
 • Please gedrag vertonen: altijd een lach op het gezicht, altijd vriendelijk
 • Je laten mishandelen in een relatie: zowel emotioneel als soms fysiek
 • Geen nee kunnen zeggen op een hulpvraag van een ander

We kunnen ons voorstellen dat je van zulk gedrag zelf het meest last hebt. En met dat gedrag kun je in de IoPT-basis zelf mee aan de slag gaan: herkennen, erkennen en waar komt het voldaan? En welke gevolgen heeft dat voor jou gehad?

In de opleiding werken met de IoPT-methodiek ga jij onderzoeken wat de kwaliteit van jouw eigen persoonlijke systeem is en maak je kennis met jouw gezonde delen, jouw overlevingsdelen en jouw afgesplitste delen die mogelijk van traumatiserende aard zijn.

Wat levert het jou op?

Gedurende de basisopleiding IoPT leer je begrijpen jij waarom jij je in bepaalde situaties allesbehalve prettig voelt en misschien zelfs buitenproportioneel gedrag vertoont. Je werkt in deze 10 dagen aan heling van jezelf, waardoor de relatie met jezelf en met anderen  veranderen zodat er een meer intense verbinding kan ontstaan. En je krijgt meer levensenergie omdat je meer vanuit je eigen gezonde delen leeft.

De opleiding IoPT basis is een stap voor iedereen die:

 1. wil werken aan de heling van zichzelf
 2. zich het systemisch werken of coachen op deze manier eigen wil maken.
 3. De opleiding is ook heel geschikt voor coaches die hun cliënten op een ander niveau willen leren begeleiden.

Werkwijze

In deze 10-daagse opleiding werk je op een procesmatige wijze aan de heling van jezelf. We maken overwegend gebruik van resonanties/opstellingen van het verlangen, waarmee jij zicht krijgt op je overlevingsstrategieën zodat je meer gezond potentieel van jezelf kunt vrijmaken.

Resultaat

In de IoPT Basis opleiding leer je:

✅ Meer waardevolle en voor jou gezonde relaties met jezelf en met anderen op te bouwen

✅ Helder te krijgen wat jouw triggers zijn en hoe jij dit bij jezelf kunt veranderen

✅ Minder energie te verliezen omdat trauma reacties minder voorkomen

✅ Hoe jij kunt voorkomen dat je ongewenst gedrag doorgeeft aan jouw kinderen

De IoPT methode en hoe het werkt

Vaak geven wij uit onze loyaliteit offers die zo groot zijn dat ze destructief zijn voor ons eigen leven.  Het vraagt van jou als kind om (meer) emotionele afstand te nemen van die mensen die jes zo dierbaar of vertrouwd zijn en die je niet helemaal konden geven wat jij als kind nodig had. Deze tekorten of trauma’s uit je eigen leven zul je eerst moeten helen voordat je een volwassen relatie met je vader en moeder kunt hebben.

Daarnaast kunnen ouders ook getraumatiseerd zijn en onbewust hun trauma’s aan hun kinderen overbrengen of je neemt als kind onbewust de trauma’s van je ouders over. Dit kan van generatie op generatie doorgaan.  

Traumatisering betekent dat een deel van jezelf zich afsplitst, het traumadeel, en dat andere delen, zich manifesteren. Dat kunnen we in gedrag waarnemen: vechten of vluchten, dissociëren of rationaliseren. Allemaal acties om het gevoel uit te schakelen. En zo komen we uit bij opstellingen van het verlangen ook wel Identity oriented PsychoTrauma begeleiding (IoPT) genoemd. 

Franz Ruppert gebruikt de volgende indeling voor gebeurtenissen die deze afsplitsing kunnen veroorzaken:

 1. Trauma of identity
 2. Trauma of love
 3. Trauma of sexuality
 4. Trauma van de dader/slachtoffer-dynamiek

Met behulp van opstellingen kunnen cliënten hun eigen waarheid gaan ontdekken en uiteindelijk de afgesplitste delen weer  integreren.

 1. Lees hier meer over de opstellingen van het verlangen oftewel IoPT

 

Je onderzoekt gedurende deze 9 dagen de kwaliteit van de relaties van de delen in jezelf met behulp van Opstellingen van het verlangen. Als er een verlangen in jou aanwezig is, heb jij kennelijk in de externe wereld nog geen vorm kunnen geven aan dat verlangen, mogelijk heb je dus een verlangen onderdrukt of draag je een verlangen met je mee dat niet van jou is. Als dat helder wordt krijg je meer inzicht in jezelf.

 

Het kan ook zijn dat een verlangen geuit wordt door een afgesplitst deel. Opstellingen kunnen er dan toe leiden dat afgesplitste delen geïntegreerd worden en jij uiting kunt geven aan jouw verlangen.

 

In onderstaand filmpje vertelt Gabor Mate hoe groot de pijn is die je in je leven kunt oplopen. Uit onderzoek blijkt dat je soms zelfs in de baarmoeder al geconfronteerd wordt met de pijn die je moeder met zich meedraagt. Als je opgroeit voel je de pijn, maar in dat geval weet je niet eens dat het de pijn van je moeder is. Je ontwikkelt gedrag om de pijn te ontwijken: elke verslaving is daar op gebaseerd. Het goede nieuws is dat de meeste mensen in staat zijn een gezonde autonomie te ontwikkelen en gesteund door anderen kan er uiteindelijk gekeken worden naar de pijn en kan er heling optreden. Dit is een voorbeeld van traumaheling.

 

Dan ben je in staat een nieuwe gezonde relatie op te bouwen met jezelf en de personen uit jouw systeem van herkomst.

In deze IoPT-opleiding onderzoek jij zelf de impact die de relaties op jou als individu en op jouw eigen systeem heeft. Je maakt contact met jouw verlangen en om daar vorm aan te geven.

Duur

10 dagen, van 9.30 uur tot 16.30 uur in 5 blokken van 2 dagen.

Aanvangsniveau

Geen vooropleiding nodig.

Groepsgrootte

Minimaal 6 en maximaal 10 personen.

Trainers: Toon de Boer, Krijna Klopman en Hanneke Leijdekkers.

Kosten

€ 1.625 incl. lunch en materiaal. Herhalers ontvangen een korting van 25%.

Locatie

Landgoed Ehzerwold
Ehzerallee, 14 Almen

Daniela en Toon hebben beide veel ervaring met het werken met de psychotraumatiek gekoppeld aan  de identiteitsontwikkeling. Wij hebben onze opleidingen gevolgd bij Interakt en Franz Ruppert & Marta Thorsheim. 

IoPT-Basis 23.2
Periode: 29 aug 2023 t/m 20 dec 2023

29 aug 2023, 30 aug 2023, 26 sep 2023, 27 sep 2023, 24 okt 2023, 25 okt 2023, 21 nov 2023, 22 nov 2023, 19 dec 2023 en 20 dec 2023.

IoPT-Basis 24.1
Periode: 30 jan 2024 t/m 19 jun 2024

30 jan 2024, 31 jan 2024, 5 mrt 2024, 6 mrt 2024, 9 apr 2024, 10 apr 2024, 14 mei 2024, 15 mei 2024, 18 jun 2024 en 19 juni 2024.

IoPT-Basis 24.2
Periode: 3 sep 2024  t/m 18 dec 2024

3 sep 2024, 4 sep 2024, 24 sep 2024, 25 sep 2024, 22 okt 2024, 23 okt 2024, 19 nov 2024, 20 nov 2024, 17 dec 2024 en 18 dec 2024.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring
Nieuwsbrief*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

TRAINERS

Toon de Boer

Toon de Boer

Krijna Klopman

Krijna Klopman

Hanneke Leijdekkers-ter Horst

Hanneke Leijdekkers