A. Wie zit er achter het stuur in jouw bus?

Metaforen werken prima. Zo kwam een van onze cliënten met de volgende vergelijking: “Het voelt voor mij dat ik niet achter het stuur zit in mijn eigen bus.” Herken je dat gevoel dat je op de bijrijdersstoel zit in plaats van aan het stuur van jouw leven? En wie zit er dan wel op die chauffeursplek? En wie liften er nog allemaal mee?

Dit was een mooie onderzoeksvraag en in een resonantiesessie van 1,5 uur werd er veel helder en kon de deelnemer stappen zetten. Dat is wat werken met IoPT doet.
Hanneke

B. Druk, druk druk….

Ik hoor het steeds vaker om me heen, ik ben zo druk. M’n werk vraagt veel, we zijn thuis aan het klussen, de kinderen hebben allerlei activiteiten waarbij ik ze moet helpen, m’n moeder wordt ouder en heeft ondersteuning nodig en dan moet ik ook nog gezond eten en sporten van mezelf.

Veel bordjes in de lucht en maar rennen om ze niet te laten vallen…..de stress en het moeten is zo voelbaar. 

Ben je hier moe van en zie je niet hoe dit te doorbreken. Kom naar één van onze info avonden want misschien is het de techniek van NLP of een opstelling van je verlangen (IoPT) die jou inzicht geeft hoe dit is ontstaan en hoe je dit patroon kunt doorbreken.
Hanneke

C. De lat hoog leggen

Afgelopen week ontmoette ik een deelnemer die zei “ik leg de lat voor mezelf hoog, ik moet altijd veel van mezelf” Toen ik vroeg wie haar dat zo goed had voorgedaan kwamen er tranen…..mijn moeder. Ze is vier jaar geleden overleden en ik mis haar nog elke dag. We waren net vriendinnen. 

Dit klinkt als je het zo leest niet verontrustend, toch is het dat wel want waar is zij in het verhaal? Waar is haar eigen autonomie en eigen wil als er zoveel symbiose met moeder wordt ervaren. Ze ervaart elke dag hinder van het gedrag dat in relatie met mama is ontstaan waardoor ze te weinig “eigen IK” heeft ontwikkeld. 
Hanneke

Herkenbaar?

En een verlangen om hieruit te stappen?
Wij weten uit ervaring dat dat kan, ook al kost dat soms veel energie en tijd.
Dat gedrag wat in een symbiotische relatie ontstaan is, heeft een groot effect op je leven. Die verstrikking, verstrengeling werkt in je hele leven door. Niet alleen met betrekking tot de persoon waarbij dit gedrag ontstaan is: vaak de moeder, maar ook de vader komt geregeld in beeld. En ook in relatie met andere mensen.
Wij blijven de gedragingen die we in onze kindertijd geleerd hebben, ons hele leven lang herhalen. Tenzij …….. ??

Ja tenzij jij met jezelf aan de slag gaat en je je meer bewust wordt van dat wat er gebeurd is, en welk effect dat nu nog op jouw gedrag heeft. Onze ervaring is dat we het gedrag dat we in onze vroegkinderlijke tijd geleerd hebben blijven herhalen. In computertermen gesproken: in de vroegkinderlijk tijd wordt de software geïnstalleerd waar we ons hele leven mee te doen hebben.

Veranderingen aanbrengen in de software: kan alleen door bewustwording. Dan kan er een update ontstaan: een versie 1.1 of 1.2 van jezelf.

Nieuwsgierig naar jouw programmering (software)?

Kom naar één van onze info avonden of kom een dag kennismaken met de manier waarop we werken allen of samen me je partner:

Kom naar een informatieavond.

Of doe een keer mee aan de 1 daagse kennismaking met IoPT:

Toon de Boer

Toon de Boer