Dingen die jou voldoening geven, die je leven vervullen.

Je leven speelt zich af tussen conceptie en overlijden. Met die tijd die je gegund is, heb je het te doen. En dan zou het wel heel prettig zijn als je in die tijd die dingen mag en kan doen die je graag wil doen. Dingen die jou voldoening geven, die je leven vervullen. En dat maakt je uniek: want daarin zien we grote verschillen tussen mensen. Wat de éne mens vervullend vindt, is voor de ander vervelend/boring.

Ik zie consumerende mensen die in mijn ogen nogal eens ontevreden zijn en vooral overal commentaar op hebben. En ik zie mensen die heel constructief en productief bezig, mensen die vrijwilligers werk doen, mensen die energie en aandacht aan anderen kunnen geven. Mensen zijn er in alle soorten en maten, en bij mij rees in het verleden geregeld de vraag waar komt dit verschil in levenslust en motivatie tussen mensen vandaan?

 

 

De eerste jaren van ons leven waarin we de blauwdruk voor ons leven leggen

Ik heb daar op basis van het werk dat we doen wel een antwoord op gekregen. Dat verschil in motivatie is vooral ontstaan door de verschillen die we meegemaakt hebben in de eerste jaren van ons leven. Recentelijk onderzoek gaf duidelijk aan dat erfelijkheid en genen hier een veel minder belangrijke rol in spelen dan we eerst dachten. De blauwdruk voor ons leven leggen we dus in de periode van conceptie tot een jaar of vier. Die jaren drukken een stevig stempel op de rest van ons leven.

 

Attachment en authenticiteit

Gabor Maté, een Canadese arts met een bijzondere interesse in de vroege kindertijd, vertelt over de eerst kinderjaren in onderstaand korte filmpje. Daarin spreekt hij over attachment = hechting. Als we met de nodige zelfstandigheid en zekerheid in het leven terecht willen komen dan is die hechtingsperiode uiterst belangrijk: weten dat er altijd iemand voor je is als jij je niet lekker of onveilig voelt, bouwt zelfvertrouwen op.

En het tweede begrip waar hij over spreekt is authenticiteit. Hebben jij en ik ons zo kunnen ontwikkelen als wij wilden? Werden we door onze ouders ondersteund bij het ontdekken van de wereld, mochten we onze gevoelens tonen of werden we beperkt in onze ontplooiingsdrang? Indien je beperkt werd dan zijn er vast en zeker nog delen in jou die niet tot ontplooiing gekomen zijn. Je hebt dan ook het idee dat je nog lang niet alle mogelijkheden in jou, al hebt benut. Dat is voor iedereen een mooie test: wat is jouw antwoord op de vraag of je alle capaciteiten waarover je beschikt al benut hebt?
Er liggen bij velen van ons nog sluimerende talenten te wachten op de dag van ontwaken.

 

Waarin houd jij jezelf nog tegen?

En als jij aan de slag wilt om eens te onderzoeken waarin jij jezelf nog tegenhoudt om dat leven te leven dat jij zo graag wilt: kom eens naar een informatieavond en kijk, luister en ervaar wat wij voor jou zouden kunnen beteken.

 

Voor ondertiteling en vertaling: ga naar het tandwieltje voor instellingen en zet ondertiteling (Engels- automatisch gegenereerd) aan. Klik dan nogmaals op ondertiteling Engels (automatisch gegenereerd) en kies vertaling -> kies daarna je taal. NB: de Engelse ondertiteling klopt beter dan de Nederlandse vertaling

 

Toon de Boer

Toon de Boer