Dit zijn verhalen die iedereen wel kent: mijn opoe (zoals wij haar noemden) had GROENE vingers. De planten in haar tuin en in de vensterbank deden het altijd goed. Wat is dat groene vingers hebben?

Eigenlijk is er maar één ding belangrijk: aandacht.

Alles wat leeft heeft aandacht nodig; zorg, liefde, en aanraking. Dat geldt voor planten en dieren en ook natuurlijk voor mensen, klein en groot.

In dit filmpje vertelt Bruce Perry hoe jij als ouder invloed hebt op de vorming van de hersenen van jouw kind. En daarbij zijn aandacht voor en aanraking van het kind noodzakelijk om de hersenen optimaal te laten groeien. De split attention die sommige ouders hebben: tv kijken en baby voeden – met het kind wandelen en tegelijkertijd druk zijn met de smartphone doet het kind tekort. Juist sociale interactie maakt dat hersenen optimaal groeien en dat leidt dan weer tot gezonde interactie met anderen.

Gevoelens van eenzaamheid, het gevoel van er alleen voor te staan, het onvermogen om hulp te vragen heeft mogelijk een relatie met het gebrek aan aandacht en sociale interactie in de baby- en kindertijd.

Repareren

Voor sommigen is er dus wellicht nog iets te repareren. En dat kan, want onze hersenen hebben het vermogen zich te kunnen aanpassen door het aanleggen van nieuwe neurologische banen.

Dit is het werk dat wij binnen Licht & de Boer doen: aandacht hebben voor de innerlijke processen van de deelnemers aan onze trainingen en coaching. Dan ontstaan er gevoelens van veilheid en vertrouwen en komt er ruimte voor nieuwe patronen.

 

 

Toon de Boer

Toon de Boer