Herstellen van innerlijke wonden: de juiste hulp bij emotionele pijn.

Als baby heb je behoefte aan aandacht, liefde, zorg, warmte, fysiek contact en voeding. Als deze behoeften niet voor 100% worden ingevuld, kan dit leiden tot onzekerheid, stress en verstoorde hechting. Dit kan leiden tot een split in je psyche en uiteindelijk tot trauma.

 

Trauma’s ontstaan wanneer een ervaring zo bedreigend is dat gebruikelijke fysieke stressprogramma’s (vecht-vlucht-bevries reactie) tekortschieten en het gevaar nog verder toeneemt als je zo’n anti-stressprogramma inet. De stressregulatie is verstoord.

 

Bij een traumatisering ontstaat er een split in de psyche – het getraumatiseerde deel – en ontstaan er nieuwe delen – de overlevingsdelen – zodat je weer helemaal heel lijkt te zijn.

  • Het getraumatiseerde deel slaat de herinnering aan de bedreigende ervaring op en blijft als het ware stilstaan op de leeftijd dat de gebeurtenis plaatsvond.
  • Het overlevingsdeel ontstaat om tijdens de bedreigende gebeurtenis te overleven. Die strategie was effectief tijdens die bedreigende ervaring, maar wordt daarna niet meer in ons brein geëvalueerd, waardoor we het trauma ontkennen en verdringen.
  • Je gezonde deel blijft achter met de mogelijkheid om de realiteit open waar te nemen en kan gevoelens passend bij nieuwe actuele situaties ervaren.

 

Psychische pijn en trauma’s los je niet op door naar de dokter te gaan.

Om psychische pijn en trauma’s uit je vroegkinderlijke periode op te lossen moet je de oorzaak aanpakken, namelijk het gebrek aan vervulling van jouw behoeften tijdens jouw opvoeding. Om dit te doen, moet je je bewust worden van je trauma’s en het proces van splitsing in je psyche begrijpen.

Vervolgens kun je een professionele hulpverlener inschakelen om je te begeleiden bij het herkennen, erkennen en integreren van onze getraumatiseerde delen en het ontmaskeren van de overlevingsdelen. Op deze manier kun je jouw psychische pijn verminderen, je eigen IK sterker maken en je leven vollediger ervaren.

 

Hoe los je emotionele pijn op?

Voor het oplossen van trauma’s gebruikt Licht & de Boer de IoPT methode van Franz Rupert (ook wel opstellingen van het verlangen genoemd) om te helpen bij het vinden van delen in jezelf die afgesplitst zijn. Tijdens deze opstellingen kun je in aanraking komen met imprints van zowel je moeder- als vader-delen, en soms zelfs delen die nog steeds verbonden zijn met voorouders uit eerdere generaties.

 

Het doel van deze methode is om te herkennen, erkennen en afscheid te nemen van datgene wat niet bij jou hoort, hoe vertrouwd het ook mag voelen. Het gaat om loslaten van datgene wat niet gezond voor jou is en terugnemen van wat je ooit hebt achtergelaten. Vertrouwdheid betekent namelijk niet altijd dat het goed voor je is.

 

Door deze methode te gebruiken, kun je stappen zetten om jezelf te helen en terug te vinden wie je werkelijk bent.


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten of coaching, een workshop of opleiding bij Licht & de Boer iets voor jou is?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend telefonisch intakegesprek aan.< https://www.lichtdeboer.nl/aanmelden-gratis-intakegesprek/>

Toon de Boer

Toon de Boer