Afstemmen: ten diepste wil ik door een ander begrepen worden. Ik denk dat dat voor iedereen geldt en dat het geen overdreven uitspraak is. Als mens is het volgens mij de bedoeling samen met anderen te leven.

Als ik begrepen word ontstaat er in mij een warm, ontspannen gevoel. Een gevoel van contact, van zelfvertrouwen en dan treed ik de bubbel van tweeheid binnen. Het geeft een gevoel van erkenning en een gevoel van veiligheid. Ik kan dan het meest creatieve in mijzelf laten zien.

 

Als ik niet begrepen word, als mijn signalen om in contact te komen niet of verkeerd geïnterpreteerd worden, ontstaat er onveiligheid en gaan bij mij de deuren dicht. Dan krijg ik vaak het gevoel/ het idee dat ik moet voldoen aan de verwachtingen van die ander. Dan voel ik mij gebruikt. Dat kan best eens een keer gebeuren, maar als het continue plaatsvindt dan lever ik te veel in en is die relatie voor mij niet constructief.

 

Afstemmen vindt plaats door werkelijk contact te maken met een ander:

  • Vertragen waardoor er echt goed geluisterd kan worden
  • Voelen wat de ander echt aan je vertelt of van je vraagt
  • Een juiste respons op een vraag of op woorden geven

 

Dus het vraagt van mij om mijn eigen interpretatie/invulling achterweg te laten en al helemaal om te stoppen met het aandragen van mijn eigen oplossingen.

 

Hoe goed ben jij in dat proces van afstemmen en welkom heten? Het zijn kleine stapjes die voorafgaan aan elk gesprek. Pas je dit toe dan zul je merken dat inhoudelijke gesprekken daarna veel gemakkelijker verlopen.

Onze cursisten worden in dit subtiele spel van afstemmen – welkom heten en contact maken – getraind, vooral bij de communicatieve opleidingen.

 

Overigens staat een volgende NLP Practitioner opleiding alweer op de planning. Kijk maar op: https://www.lichtdeboer.nl/practitioner/

 

Toon de Boer

Toon de Boer