Symbiose en autonomie, die termen herkennen veel mensen zo langzamerhand wel. Symbiose is een gevoel om er bij te willen horen en autonomie de wens en het verlangen om uiting te geven aan je eigen dromen.

De symbiotische beweging kan destructief zijn voor jezelf. En dat is iets wat je met behulp van o.a. IoPT kunt onderzoeken. Je houdt in zo’n destructieve beweging jezelf klein, bent volgzaam, laat anderen voor je beslissen tot in het extreme toe. Je luistert naar andere mensen, want die weten het toch wel. Mensen die deze symbiose zoeken, zijn op zoek naar zelfbevestiging en hebben niet altijd veel zelfvertrouwen.

Keuzes maken

En steeds is ook onze vraag weer: hoe lang ga je dit volhouden? Want destructiviteit naar jezelf betekent dat jij jezelf ook ziek maakt. Je doet precies dat wat er vroeger ook van je gevraagd of zelfs geëist werd, jezelf aanpassen en onderdrukken.
Trouw aan jezelf blijven, betekent keuzes maken. En dat is niet gemakkelijk, dat hoor je mij niet zeggen. Maar het is wel een weg die leidt tot meer gezondheid en meer levensvreugde.

Voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van actrice Meryl Streep:

“Na verloop van tijd stopte ik met praten met diegenen die niet naar mij luisterden en met diegenen die altijd gelijk wilden hebben.”

“Ik ben ook gestopt met zoeken naar mensen die nooit naar mij gezocht hebben en gestopt met te denken aan mensen die nooit aan mij gedacht hebben.”

“Ik ben gaan doen waar ik mij goed bij voel, zonder overdaad maar met passie.”

“Ik begon voor alles op mijn intuïtie te vertrouwen voor elke keuze, voor elk mens.”

“Ik begon negatieve mensen te mijden en begon om te gaan met de weinige positieve mensen.”

“Omdat ik mijzelf leerde respecteren en mezelf op de eerste plaats begon te zetten. Omdat ik vind dat ik dat verdien.”

Was getekend: Meryl Streep

Toon de Boer

Toon de Boer