Normandie, oktober 2011

Met laarzen in de klei en de zon op de kop turen boer Francois en ik naar een paar loeiende koeien die wat doelloos door het weiland lopen. Het is herfstvakantie en ik logeer een week in een gite van een franse kasteelboerderij. Vandaag is een groot deel van de kudde weggehaald en er zijn slechts 4 grote Charolais vaches over. Het loeien gaat door merg en been, al een paar uur lang.

In mijn beste Frans vraag ik of hij denkt dat koeien ook verdrietig kunnen zijn nu hun jongen en een vertrouwd deel van de kudde weg is.
Geduldig legt hij me uit dat het net is als bij mensen: haal maar eens een kind weg bij de moeder. Of andersom denk ik, denkend aan een moment tijdens de bevalling van mijn dochter: ik riep om mijn moeder, die tot mijn groot verdriet al overleden was en die ik op dat moment het meest miste.
Want zo werkt binding, als een natuurlijk biologisch gegeven: tot in de wortels gebonden.

En hoe nodig is het om uit die binding te komen, hoe pijnlijk soms ook om die eigen weg te gaan. En niet die van je moeder, of van je vader. Van binding naar verbondenheid, een paar letters anders en een wereld van verschil.
Een vriendin vertelde een paar weken geleden dat toen haar dochter het huis ging verlaten om op kamers te gaan, er ineens heibel om niks was, geruzie, onenigheid. Al die jaren daarvoor waarin ze puber was en zich tot jonge vrouw ontwikkelde, leek er weinig aan de hand, de band met moeder was harmonieus. Mijn vriendin werd er verdrietig van. Tot ze zich realiseerde dat het slechts uitingen waren van ont-binden: dochter moest los, om werkelijk op eigen benen te kunnen gaan staan. Een paar weken lang was er weinig contact tussen moeder en dochter in  die vreemde stad en  moeder kon het laten. Nu herstelt langzaam het contact weer, maar ……anders volgens moeder. Van binding naar verbinding

Doe de oordoppen maar in vannacht, zegt Francois. Dit kabaal duurt wel een dag of drie.
Ik neem het graag op de koop toe.

Machteld

Geplaatst in
Machteld Licht

Machteld Licht