Door de corona pandemie werden we wereldwijd gedwongen in quarantaine te gaan. Gezinsleden leefden gedwongen 7×24 uur per week met elkaar.

 

Achter de voordeur

Dat dat niet altijd goed ging hebben we in de media kunnen lezen en kunnen horen: van partners die elkaar het leven zuur maakten tot zeer gewelddadige acties aan toe: slaan, schoppen, fysiek geweld, seksueel geweld, vernedering. Alles wat je je bijna niet voor kunt stellen kwam wereldwijd achter de voordeur tevoorschijn. En wij geloven dat we nog maar het topje van de ijsberg gezien hebben.
En als de partner niet het doelwit was, waren het de kinderen die het slachtoffer werden.

 

Een kind wil gezond leven en groeien

Het is een illusie te denken dat elke ouder in staat is om op een voor de kinderen gezonde manier van kinderen te houden. En het is een illusie te denken dat kinderen zich uit liefde voor het systeem opofferen, zich wegcijferen. Dit soort gedachten zijn grote illusies.

Een kind wil gezond leven en groeien. En daar is maar 1 ding voor nodig: onvoorwaardelijke aandacht en liefde van een ouder. En daar knelt de schoen. Ouders die getraumatiseerd zijn, zijn niet in staat om die onvoorwaardelijkheid in hun liefde en aandacht tot uitdrukking te brengen. En het is een levensvoorwaarde voor het kind om die aandacht en liefde van die ouder wel te krijgen. En dit gaat lukken als het kind zich hetzelfde traumagedrag eigen maakt als de ouder vertoont. En zo reizen trauma’s van generatie op generatie door hele families.

 

Overnemen van trauma’s

Die keten van het doorgeven en overnemen van trauma’s kan doorbroken worden. Dan moet je wel bewustzijn met betrekking tot dit meergenerationele proces ontwikkelen en de delen in jezelf die met deze ouderlijke trauma’s geïnfecteerd zijn onder ogen durven te komen. Dan kan er heling ontstaan en stoppen we met het gewelddadige gedrag ten opzichte van mensen die ons het meest na staan en kan er i.p.v. geweld liefde en aandacht ontstaan.

De IoPT methodiek ontwikkeld door Franz Ruppert is een uitstekend hulpmiddel om die heling te bewerkstelligen.

 

Machteld en Toon

Licht & Boer

https://www.lichtdeboer.nl/

 

Toon de Boer

Toon de Boer