Soms is het moeilijk de realiteit voor waar aan te nemen. Dan word je ineens geconfronteerd met dingen die je niet wil/kunt zien, horen of voelen. Zaken die je emotioneel niet kunt verwerken. Je kijkt een andere kant op, bent ineens Oost-Indisch doof of je blokkeert je gevoel.

Dat gedrag noemen we overlevingsgedrag. Dat gedrag beschermt je voor het ervaren van emotionele pijn: verdriet, boosheid, gevoelens van machteloosheid en/of hulpeloosheid.

En dat gedrag kan nog veel verder gaan dan de genoemde voorbeelden. Een kleine opsomming:

  • niet voelen, alleen maar rationaliseren. Alles via het denken willen verklaren.
  • vluchten: letterlijk weggaan of de toevlucht nemen tot jezelf verdoven met allerlei verslavingen: alcohol, drugs, onnodige dingen kopen, eten, seks, roken
  • vechten: je te vaak onheus bejegend voelen en je dan buiten proportioneel gedragen
  • bagatelliseren: het is niet zo ernstig als het lijkt; eigenlijk stelt het niet zoveel voor. Dat betekent ook dat je geen waardering/complimenten in ontvangst kunt nemen
  • spiritualiseren: alles letterlijk met de mantel der liefde bedekken. Zelfs m.b.t. de daden van daders, mensen die anderen zwaar beschadigen, wordt in liefde gesproken. Er is begrip voor de daden van de dader.
  • de macht buiten jezelf leggen: er is een almacht die het allemaal voor ons beslist heeft.
  • leven in een illusionaire wereld: je bouwt jouw wereld zo op dat jij je veilig voelt
  • etc etc etc

Allemaal voorbeelden van overlevingsgedrag waardoor je de pijn die er onder ligt, het trauma, niet hoeft te voelen. En tegelijkertijd merk je dat je de realiteit vervormt. Je boetseert en verknutselt de realiteit op een manier zodat die te hanteren is. Dus overleving is aanpassing aan de pijnlijke realiteit.

En met die overlevingsstrategieën kun je heel oud worden. De vraag is alleen of je dat wilt. En dat antwoord weet alleen jij.

Als jij daar verandering in wilt aanbrengen, kunnen wij jou helpen.

Wij werken nu al jaren met de IoPT-methodiek waarmee jij jezelf kunt helen. En het grote verschil met andere methoden is dat jij zelf aan het werk gaat: jij bent degene die in staat is zich te helen. Wij staan naast jou en helpen je jouw weg hierin te vinden.

Interesse? Neem eens een kijkje voor meer informatie

 

 

 

 

Link: https://www.lichtdeboer.nl/

Toon de Boer

Toon de Boer