Gelukkig blijf ik als trainer/coach vooral een mens en is het genieten van het succes dat een van onze oud-cursisten behaald heeft, mij niet vreemd.

Micha heet hij en hij stapte zo’n 7 jaar geleden bij ons de opleiding binnen. Het was mijn eerste ervaring met iemand die op het eerste gezicht een innemende jonge vent was, maar er klopte iets niet. Zijn gedrag was aarzelend, erg onzeker, kon slecht onthouden en zocht veel bevestiging. Ik had het niet in de gaten, maar ik had te maken met iemand die stevig drugs gebruikte en daar alles aan deed om daar van af te komen.

In de jaren die daarna kwamen, hebben we tezamen veel meegemaakt: zijn huwelijk ging naar de knoppen, hij ging naar de befaamde afkick-kliniek in Schotland. Er ontstond in de tijden ook een afhankelijkheidsrelatie met mij. En ik maakte daarin een bewuste keuze: ik liet hem niet vallen. Ik was en bleef er voor hem en ook al was hij af en toe even op grotere afstand, hij kwam terug en hij bleef. Hij viel niet meer in herhaling, volgde naast de opleidingen bij ons, een yoga-opleiding, ging naar India en werd yoga docent met nu een succesvol yoga instituut in Haarlem. En altijd bleef het contact en kwam hij terug voor alle opleidingen die we hadden: NLP-Practitioner, Master (2x), Post-Master, alle opleidingen systemisch werk, het leek op een nieuwe, maar meer gezonde verslaving.

Micha heeft het gered en meer dan dat, en daarmee redde hij ook zijn zoon en de andere relaties die hij koestert.

Ik was met mijn collega Machteld Licht die ook een grote bijdrage geleverd heeft e.a. collega-trainers en veel mede-cursisten een onderdeel van het support team.

Micha komt regelmatig terug en dan gaan Machteld en ik, Toon, weer aan het werk met Micha; dankbaar dat wij dit aan hem mogen geven. Hulde Micha.

Hier kun je het verhaal van Micha zelf lezen. Het verhaal zoals dat afgebeeld was in het Yoga-magazine van najaar 2014.

Toon de Boer

Toon de Boer