In de ruim 20 jaar dat ik nu procesbegeleider/coach/trainer ben, word mij 1 ding steeds duidelijker. De meeste ‘hulpvragenden’ die bij ons aankloppen zijn het contact met zichzelf, het gevoel van ‘wie ze zelf zijn’ kwijtgeraakt tijdens hun reis door het leven.

Er vinden dan ontwapenende gesprekken plaats: daar zit dan een 40/45 jarige man of vrouw tegenover je. Soms iemand die al een hele mooie carrière heeft opgebouwd en aan materiele welvaart ontbreekt het meestal ook niet. En dan komt na het levensverhaal de ontboezeming: “Maar ik weet eigenlijk niet wie ik ben”.

Het contact met ‘het zelf’ is verloren gegaan. Wat vind je nu zelf erg belangrijk, waar word jij blij van? Die vragen kunnen dan niet beantwoord worden. In je leven is een ander soms meer bepalend voor hoe jij leeft. En dat gebeurt vaak doordat je in harmonie wilt blijven leven met die andere persoon.

De oorzaken hiervan kan ik in algemene termen beschrijven:

  • jouw eigenheid als kind is vroeger door ouders of verzorgenden onvoldoende gestimuleerd: er is geen eigen ik(je) ontstaan
  • als kind ben je afhankelijk, dus je hebt je aangepast aan dat wat er van je verwacht wordt

En daarmee laat je jezelf in de steek.

Dat is een pijnlijk proces waarin emoties een rol spelen: boosheid, frustratie, verdriet. Maar die emoties kunnen niet naar buiten komen vanwege die afhankelijkheid. Je slikt ze in en voelt jezelf niet meer.

De gevolgen worden later in je leven pas zichtbaar: relationeel speelt dit een rol, en ook fysiek krijgt je wat te incasseren.

En dan is het mooi te beseffen dat dit een omkeerbaar proces is. Sommige mensen zeggen: zo ben ik nu eenmaal. En wij zeggen: zo ben je nu eenmaal GEWORDEN. Bij ieder mens heeft de omgeving waarin je opgroeit een giga effect gehad op hoe je geworden bent. Als je dat gaat begrijpen, is er verandering mogelijk. Dan kan de weg terug naar jezelf ingeslagen worden.

Dat is het werk dat wij bij Licht & de Boer met veel enthousiasme, aandacht en plezier doen: onze cliënten de gelegenheid geven de weg terug naar zichzelf te vinden. In deze tijd van het jaar kan ik zeggen dat onze cliënten het LICHT in zichzelf weer mogen laten stralen.

Ook in 2022 gaan we door met dit liefdevolle werk. En laten we weer veel mensen het LICHT in zichzelf terugvinden.
Dat het een warm, vreugdevol en licht jaar mag worden!

En als jij wil onderzoeken wat jou nog tegenhoudt om het leven te leven dat jij eigenlijk wil, kom dan eens naar een open avond en kijk, luister en ervaar wat Licht & de Boer voor jou zou kunnen beteken. Of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Toon de Boer

Toon de Boer