In de wacht

Als allereerste: hoe gaat het met jou? Ben jij ook aan het wachten? Juffertje ongeduld werd ik vroeger genoemd. In de wacht staan ging mij niet zo goed af. Liever gister dan morgen, dat ook.

En nu wordt van ons wachten en afwachten gevraagd. Wachten tot de besmettingscijfers dalen, en dat lijken ze nu te doen. Wachten op een vaccin dat “het licht in de tunnel” zou moeten zijn. Wachten tot de winkels weer opengaan, de horeca, en we in alle vrijheid mogen bewegen. Elkaar knuffelen en opzoeken, onze feesten en verjaardagen vieren. Niet omdat het nuttig is, maar omdat menselijk contact noodzaak is. Het ons tot mens maakt, ons doet voelen dat we ertoe doen. Weten dat we leven.

 

Voor mij is in de wacht staan een cadeau

“Ik ga Mark Rutte een brief schrijven”, zei een van onze vrouwelijke deelnemers vorige week tijdens een Zoom-bijeenkomst van de opleiding ‘Heel de Vrouw’. “Om hem te bedanken voor de tijd die mij nu in de schoot geworpen wordt. De lijstjes die ik nu niet hoef af te werken omdat dat niet kan, en zelfs voor het ontslagen worden van kerstverplichtingen. Ik kom nu toe aan heel veel dingen die al jaren lagen te wachten,  en ik hoef niet zoveel, ik geniet van de rust en stilte”. Veel vrouwen in de groep schoten in de lach, net als ik, omdat we het van een progressieve vrouw als zij niet verwachtten.

Voor haar is het wachten dus een cadeau in deze Lockdown. Wachten in de zin van actief wachten: zelf een zinvolle invulling geven aan de omstandigheden zoals ze zijn.

 

We missen contact

En dat proberen wij ook, bij Licht & de Boer. We missen onze deelnemers in de lopende groepen. En we missen het actief bezig zijn met de voortgang van de opleiding en jullie proces. We vinden het balen dat we nog geen nieuwe groepen kunnen opstarten. We zien een paar mensen 1 op 1 op afstand in de zaal en verder via Zoom. De wijze waarop wij onze opleidingen neerzetten, met name in het eerste, tweede en derde jaar, vraagt om fysiek contact. Om een andere ruimte dan je eigen werk- of woonkamer. En nu we de opleidingen nog niet mogen herstarten, gaan we contact zoeken met jullie via mail en Zoom. Zodat we jullie een impuls kunnen geven, een aanzet om stappen te zetten, het contact te intensiveren onderling.

Actief wachten

Actief wachten in plaats van wachten zonder zelf in beweging te komen. Dat heeft alles met je eigen autonomie te maken. Van binnenuit bewegen kan altijd, in elke fase en op welk moment dan ook. De kleine en soms minieme verschuivingen in jezelf geven immers hoop en moed en groeiend vertrouwen dat je er mag zijn zoals je bent.

Kun jij al uitreiken naar iets dat voor je ligt? Actief wachten? Zonder het af te dwingen, jezelf onder druk te zetten of op resultaat te focussen?

Machteld Licht