Midlifecrisis: “Is that all there is?”

Als ik aan een midlifecrisis denk dan hoor ik de woorden van Peggy Lee’s song: “Is that all there is?” Woorden die mogelijk bij ons allemaal wel eens door ons hoofd zijn gegaan. En voor mij geven ze ook uiting aan een lichte teleurstelling: hadden we niet andere verwachtingen van dat wat het leven ons zou brengen?

 

Teleurstelling

En die teleurstelling, die je rondom je midlifecrisis ervaart, is mogelijk ergens anders in jouw en mijn leven ontstaan. Zonder dat we dat beseften. Gewoon omdat we niet de kans kregen of genomen hebben om onze wensen, verlangens of dromen uit te werken. Bij hoevelen van ons is dat gebeurd?

 

Klem

Als kind in een opvoedingssituatie zit je in een klem. Klem tussen (ver)binding en autonomie. In andere woorden, je bent afhankelijk van de zorg van je ouders, van je opvoeders. Je kunnen gelet op je hulpeloosheid jezelf immers niet redden.

En tegelijkertijd heb je jouw eigen wensen, verlangens en dromen. Wil je iets waar je ouders het mogelijk niet mee eens zijn.
Dat is de klem. Je past je vaak aan, neemt afscheid van je wensen, dromen en verlangens en er ontstaat geconditioneerd gedrag. Je stelt je vaak tevreden met de situatie.

 

Echte vrijheid

Ik heb een sterk vermoeden dat de midlifecrisis iets met die vroegkinderlijke periode te maken heeft. Heb jij zin om dat voor jezelf eens te onderzoeken? Je bent welkom om contact op te nemen.
Misschien leidt dat wel tot een echte bevrijding: tot echte vrijheid. Waardoor je echt uiting gaat geven aan je eigen verlangens en wensen.

 

https://www.lichtdeboer.nl/contact

 

Toon de Boer

Toon de Boer