Vrijheid

Jaarlijks terugkerende dagen: 4 en 5 mei.
De 4de mei staat in het kader van gedenken en herinneren. De dag waarop we die mensen gedenken die het streven naar vrijheid, ook onze vrijheid, met de hun leven betaald hebben. Een hoge prijs.
De 5de mei mogen we vieren in vrijheid.

Over het begrip vrijheid heeft iedereen zo zijn eigen opvatting en daarbij zie ik dan ook grote verschillen van:

  • een hele korte versie: “doen wat ik wil” tot
  • “doen wat ik wil en daarbij anderen niet beschadigen”

 

Bijzonder

Een bijzondere vorm van vrijheid zag ik op 5 mei kijkend naar de tv: een samenwerking tussen Eva Weyl (84) overlevende van Kamp Westerbork waar ze als jong meisje ruim 3 jaar verbleef en Anke Winter (54) kleindochter van SS’er Gemmeker de kampcommandant van Westerbork.

Samen bezoeken ze veel Duitse scholen om hun verhaal te vertellen en jongeren op te roepen om hun verantwoordelijkheid te pakken om de toekomst beter te maken.

Hoe kijkt Eva naar Anke? Wie ziet ze als zij naar Anke kijkt? Wat gebeurt er als hun ogen elkaar kruisen? Kunnen ze elkaar aan blijven kijken als kwetsbare mensen? Kunnen ze elkaar blijven zien? Ook met de achterliggende geschiedenis?

Als dat lukt, spreek ik ook van vrijheid. Beiden tonen het vermogen om gevoelens van haat, wrok, schuld in het contact met elkaar achter zich te laten. Groots, je niet gebonden voelen door dat wat er met je familieleden gebeurd is.

Toon de Boer

Toon de Boer