Terwijl het deze dagen aan alle kanten zomert om ons heen, met een overvloed aan bloemen, fruit en vogelgeluiden, voer ik de mooiste gesprekken en zijn er pareltjes van contacten.

 

En zo zei een lieve vriendin die regelmatig mijn gedrag spiegelt: “Ik kan niet anders dan níet mijzelf zijn”. Met de nadruk op de tweede niet die in de eerste plaats overbodig lijkt, maar in tweede instantie niet. Het zette mij even stil in mijzelf. Zoals ik in de vorige nieuwsbrief schreef over het verschil tussen aanpassen en afstemmen, is dit precies het zinnetje waar het over gaat.

 

En natuurlijk kun je pas jezelf zijn in alle kleuren, klanken en toonaarden als je ongeveer weet wie je bent. Want jezelf zijn is vooral een dynamisch gegeven, geen vaststaand concept of idee. Het ontwikkelt en vormt zich elke dag en in elk moment en in elk contact.

Het is met name een gevoel van zijn, dat je een gevoel van grond en bestaan geeft en waar ik veel aan gedaan heb om dit zelf voor elkaar te krijgen. Waar eerste leegte was, en van waaruit hard gewerkt moest worden om mijzelf een idee te geven dat ik er mag zijn, is er nu steeds meer een basis van wie ik ben. Een gezonde ik zou Franz Ruppert zeggen, een zelf in andere stromingen.

 

Het zijn slechts woorden die maar deels het gevoel omvatten. Het vraagt onderhoud om telkens weer terug te kunnen keren naar jezelf en van daaruit de wereld in te gaan. Er zijn dus ook mensen die verder van mij af komen te staan en er zijn mensen die juist dichterbij komen. “Ik kan niet anders dan níet mijzelf zijn Mach”, zei ze. Wijze woorden met ook soms verstrekkende gevolgen.

 

In onze groepen zien we dat cursisten/deelnemers dit proces van zichzelf worden geen windeieren legt. Het kost wat en het levert meestal veel op. Het vraagt om oude overtuigingen te zien, pijn aan te kijken en overlevingsstrategieën om te vormen.

Dat doen we in al onze opleidingen die na de zomer van start gaan, zoals in de oriënterende Basiscursus Persoonlijke Ontwikkeling en in al onze IoPT-opleidingen en workshops.

 

Steeds meer mensen investeren in hun persoonlijke groei om eindelijk dat gevoel van ‘ik’ en ‘zelf’ te gaan bestendigen. Om je relaties te gaan verdiepen of je werk een andere invulling te geven. Of om contact met je kinderen of partner te herstellen of te verdiepen. En soms wordt er afscheid genomen van ongezonde en niet vervullende contacten.

 

Vrede begint in jezelf en pas dan kun je het leven en uitdragen naar buiten toe. Onze omgeving is slechts een reflectie van onszelf. En het vraagt moed en durf om die weg te gaan. In een omgeving die je support zonder oordeel en met compassie. Dat is onze intentie waarmee we jou en anderen telkens weer uitnodigen om aan het werk te gaan.

Weet je welkom.

Een zonnige zomer voor ieder van jullie en tot na de zomervakantie!

 

Wil je meer weten over het werk van Licht & de Boer neem dan eens een kijkje op onze website of neem contact op voor een oriënterend gesprek via .

Machteld Licht