Denk je alles op een rijtje te hebben

          “Word je verliefd”

Deze Loesje is herkenbaar niet? Wie kent er geen verliefde gevoelens, ik was zelf op mijn vijfde voor het eerst verliefd. En nog ontelbaar keren erna. En ik deed er heel weinig mee richting mijn “object” vaak in tegenstelling tot leeftijdgenoten. Ik had er het lef niet voor én ik had eigenlijk ook wel genoeg aan de verliefde gevoelens zelf.

 

Verliefd zijn kan aardig wat omvergooien in jezelf, alleen al omdat de focus meestal helemaal komt te liggen op die persoon die in alles ideaal lijkt: fysiek aantrekkelijk, precies de goede humor of juist zo slim de goede opmerkingen makend, zo grappig, lief, knap, dat kuiltje in de kin enz enz. En hij (of zij) begrijpt mij zo goed! En zo droomde ik vaak lang over allerlei scenario’s die overigens nooit werkelijkheid werden.

 

De echtparen of stellen die bij ons komen omdat ze vastlopen in hun relatie hebben één ding gemeen: ooit geloofden ze in een samen, in gedeelde liefde, in een toekomst.

 

En ze zijn óf teleurgesteld, óf voelen zich niet begrepen door de ander. Er is vertrouwen beschaamd of ze zijn elkaar ergens onderweg kwijt geraakt. De balans tussen geven en nemen is zoek of er zijn andere behoeften ontstaan binnen de relatie. De één heeft bijvoorbeeld wel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan waar de ander heeft stilgestaan.

 

Om weer opnieuw in verbinding te komen, of de relatie goed af te ronden, gaan wij altijd individueel aan het werk met mensen. We doen in klein verband opstellingen (resonantie- methode volgens de IoPT) waar om de beurt de man of de vrouw aan het werk gaat.  Het onder ogen zien van eigen innerlijke delen die verwond zijn, of die te weinig aandacht hebben gekregen, waar de partner bij is brengt een nieuwe dynamiek op gang.

 

Elkaar met andere of nieuwe ogen gaan zien, begrip ontwikkelen en compassie voor de eigen delen en die van de ander doet elke relatie goed, ook al besluit je toch uit elkaar te gaan.

 

Het vraagt tijd en geduld, er worden vaak heel wat tranen gehuild en wanneer de verwijten omslaan in: ik zie en ik hoor jou, weten we dat ons werk erop zit en laten wij weer los.

 

Liefde is een werkwoord en dat zijn we wel eens vergeten. Dat een relatie onderhoud vraagt en aandacht en vooral werk aan eigen stukken. Zodat de relatie niet hoeft op te lossen wat er van binnen nog aandacht vraagt.

 

Tot slot nog een Loesje:

“Liefde, samen hart tegen hart”

 

Wil je meer weten over het werk van Licht & de Boer neem dan eens contact op voor een oriënterend gesprek via

Machteld Licht