In onze trainingen gebruiken we al jaren een filmpje “still face experiment”.

Het gaat over een moeder en haar kindje die spelenderwijs de wereld verkennen. Ze maken geluidjes, wijzen, raken elkaar aan, etc.

Het Still Face experiment leerde ons dat een baby uiteindelijk in totale paniek geraakt als mama geen aandacht meer voor haar heeft. Dit gedragspatroon zit in veel volwassenen verankerd.En daar gaat Love Sense over. Een filmpje waarin Sue Johnson en Ed Tronick samen kijken naar hoe deze ingesleten patronen werken in de interactie met twee volwassenen die een relatie hebben.

Een deel van het experiment zie je in dit filmpje ‘Love Sense” met experts Sue Johnson and Ed Tronick.

Als je de gehele film van het “still face experiment” wil bekijken, kan dat hier.

Dit laat zien dat wij als levend wezen dus zeer gevoelig zijn voor de emotionele aanwezigheid van een ander. Dat geldt niet alleen voor een opvoedings/ontwikkelings situatie. Het geldt voor elk dagelijks contact dat we hebben met een ander. Is de persoon naast mij aanwezig, luistert hij/zij, is er afstemming?

De kern is dat wanneer de moeder niet meer reageert, een “still face” toont, de baby dat in een mum van tijd waarneemt en in een stressreactie schiet met panische aanvallen.

Aanwezig zijn met aandacht

Wij willen contact, wij willen begrepen worden, wij willen dat er afgestemd wordt op ons. En helaas kan ik constateren dat afstemmen in de kindertijd niet altijd plaatsvond en dat we met de effecten daarvan het leven instappen. En dan blijkt veel van wat we in onze kindertijd meegemaakt hebben zich te herhalen.

Is het dan een wonder dat veel relaties stuk lopen, dat we op latere leeftijd zoveel ziekte gerelateerd aan de vroege imprints tegen komen, dat we niet altijd even gelukkig zijn, etc.?

Het goede nieuws is dat je een keuze hebt:

  • Je blijft doorgaan op de manier waarop je nu leeft
  • Je wilt wel eens onderzoeken of je meer inzicht kunt krijgen in dat wat jou drijft

Wil je een stap voor jezelf maken? Neem contact op.
Het is altijd mogelijk om met mij een afspraak te maken: .

Al zou het maar zijn om ook duidelijk te krijgen wat je niet wilt.
Of kijk bij ons aanbod Persoonlijke communicatie.

Toon de Boer

Toon de Boer