Vertrouwen: hoe mooi zou het zijn als je vertrouwen hebt in jezelf en in anderen? Dat jij iets durft te vragen omdat je bijna zeker weet dat er een constructief antwoord komt.

Vertrouwen in anderen

Die zekerheid, dat vertrouwen in anderen, wordt al heel vroeg in je leven verkregen als er een optimale hechtingssituatie is. En dan ga je terug naar de tijd waarin je compleet afhankelijk was van je verzorgers, meestal mama en papa. Naar die tijd waarin je geen woorden tot je beschikking had.

Middels geluiden, vaak huilen op verschillende toonaarden, maakte je duidelijk dat er iets aan de hand was en dat dat voor jou niet prettig was. En hoe werd er dan door jouw verzorger op je (nood)kreet gereageerd?

  • was er altijd een reactie en kreeg je aandacht of
  • werd er soms wel en soms niet gereageerd of
  • werd er niet op je signalen gereageerd, maar werd je opgepakt op initiatief van je verzorger of
  • waren de reacties een mengelmoes van de voorgaande mogelijkheden

 

(Zelf)vertrouwen bepaalt hoe jij je gedraagt

Naar aanleiding van bovenstaande reacties van je ouders heb je jouw (zelf)vertrouwen opgebouwd. En dat zelfvertrouwen bepaalt weer hoe je je gedraagt in situaties waarin je eigenlijk hulp zou willen hebben:

  1. je vraagt omdat je zeker weet dat die ander je wilt helpen
  2. je vraagt niet omdat je er niet zeker van bent dat de ander je gaat helpen en ondertussen voel jij je verdrietig, afgewezen etc.
  3. hulp vragen is niet eens een overweging: jij hebt geleerd het wel alleen te doen

 

En dan komt er natuurlijk weer zo’n vraag: wat herken jij bij jezelf van bovenstaande voorbeelden?

 

Vertrouwen en de mogelijkheid om contact te maken

En merk je dat deze situaties ook iets te maken hebben met de mogelijkheid om contact te maken? Die range loopt ook van vol zelfvertrouwen het contact met anderen aangaan tot angstig vermijden en/of afweren.

Ga maar eens bij jezelf na hoe dat bij jou zit en hoe dat zo in jou ontstaan is. En als jij hier iets mee wilt? Als er een verlangen is om het graag anders te willen gaan doen? !

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het mogelijk is om oude patronen los te laten en om te zetten naar effectief gezond gedrag.

 

Ben je geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend telefonisch intakegesprek, klik dan hier

Je kunt je ook opgeven voor een Informatieavond of een Opstelling van het verlangen om de werkwijze van Licht & de Boer zelf te ervaren.

 

Toon de Boer

Toon de Boer