Mijmerend in de schaduw van de Zuid Franse zon kwamen de woorden: “zo binnen, zo buiten” bij mij op. En op hetzelfde moment schoot me het oude gezegde te binnen: “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Of in een meer moderne versie: “Be the change you want to see in the world”. En als we het wat dichter bij huis houden in de relationele sfeer: “ word zelf die partner die je zo graag naast je wilt zien”.

Dit zijn allemaal uitspraken, gezegdes en metaforen die mij duidelijk maken dat de manier waarop ik met mijzelf omga, heel vaak gespiegeld wordt door de mensen om mij heen. En als ik dat concreter maak dan gaat het over de manier waarop ik mij gedraag ten opzichte van mijzelf, hoe ik over mijzelf denk en hoe ik mijzelf waardeer.

Als ik mijzelf bijvoorbeeld op geen enkele manier als persoon waardeer, mezelf eigenlijk voortdurend afkeur, hoe kan ik dan verwachten dat een ander mij wel waardeert? In veel gevallen maken we het voor onszelf nog erger, door het anderen naar de zin maken. Door voor anderen acties uit te voeren, hand en span diensten te verlenen, in de hoop dat je er waardering van die persoon voor terugkrijgt. En dat is een foute gedachte. Die persoon waardeert dan namelijk niet jou als persoon, maar wel jouw acties. Als jij stopt met handelen, stopt de waardering. De overtuiging “als ik het een ander naar de zin maak, krijg ik  waardering”, slaat dus als een boemerang terug.

Ik zal mijzelf daarom moeten afvragen wanneer ik ben begonnen mijzelf af te keuren en hoe dat is ontstaan.

Bij mij komen deze overtuigingen uit mijn (vroege) jeugd. Ik kon de aandacht van mijn vader vangen als ik goed gepresteerd had. Als ik goed had meegeholpen op het land, bij het schilderen etc. Kortom, ik werd vaak gewaardeerd op basis van mijn prestaties en veel minder vaak op basis van dat kleine mannetje dat ik ook was. Maar mijn vader heeft nooit tegen mij gezegd dat hij mij alleen waardeerde als ik goed had gepresteerd. Die overtuiging heb ik zelf ontwikkeld.

En met die achtergrond, deze overtuigingen, stapte ik het leven, een werkkring, en een relatie in. Met de gedachte dat het om presteren gaat. Dat ik dan goed genoeg zou zijn. Want dat had ik mijzelf wijs gemaakt. Dan ga je voor een carrière en ontstaan er dompers als je in dat streven niet slaagt, omdat je faalt in je eigen ogen. Je denkt dan dat andere mensen je afkeuren, terwijl je dat zelf al jaren geleden hebt gedaan.

Zo binnen, zo buiten.

Hoe werkt dit bij jou?
Hoe is het met jouw zelfwaardering?
Heb jij daar, net als ik dat in het verleden had, een tekort aan?

Je kunt dit thema helder krijgen door in onze opleidingen bij jezelf te onderzoeken hoe dit bij jou zo geïnstalleerd is en hoe je dit kunt veranderen. Welke overtuigingen over jezelf maken dat jij minder uit je leven haalt  dan jij zou willen? Het goede nieuws is, dat jij je overtuigingen kunt veranderen. Dat jouw zelfwaardering kan toenemen. De enige voorwaarde is, dat je de weg naar binnen durft te gaan. Wij staan naast je om je te begeleiden bij jouw tocht.

Meer weten?

Kijk op: www.lichtdeboer.nl of
Neem maar eens contact op en maak geheel vrijblijvend een afspraak:

Machteld Licht          06-30689121                       
Toon de Boer            06-22432483                       

 

 

Toon de Boer

Toon de Boer